Familja / 3 Nëntor 2022, 15:24

Dikur ankoheshin vetëm të moshuarit, sëmundja e syve që po prek vitet e fundit edhe fëmijët

Dikur ankoheshin vetëm të moshuarit, sëmundja e syve që po

Ekspertët thonë se ka një epidemi të re tek fëmijët, e lidhur me sëmundjet e syrit. Së fundmi, nxënësit e shkollave fillore vuajnë nga një sëmundje për të cilën deri vonë ankoheshin kryesisht të moshuarit.Është një sëmundje e syrit të thatë, e cila shfaqet te fëmijët që kalojnë shumë kohë duke parë ekranet, nga televizori, telefonat inteligjentë dhe tabletët.

Pasojat e sëmundjes së syrit të thatë ndodhin kur lotët nuk mund të ofrojnë lagështinë e nevojshme për sytë.
Sëmundja zakonisht prek njerëzit nga mosha 50 deri në 60 vjeç dhe nëse nuk trajtohet, mund të jetë jashtëzakonisht e dhimbshme me simptoma të tilla si sytë e lodhur, të skuqur dhe të ndjeshëm.

Pacientët e krahasuan këtë ndjenjë me atë të prerjes së një qepe, domethënë me një ndjesi djegieje të vazhdueshme.

Okulistja, Sarah Farrant, e cila është eksperte për sëmundjen e syrit të thatë, thotë se po sheh gjithnjë e më shumë fëmijë të shkollave fillore që vijnë me këtë gjendje. Kjo është pjesërisht fajtore për sasinë e kohës që kalojnë para ekranit, pasi shikimi në ekran ul në mënyrë dramatike shkallën e shikimit.

“Kur hapa klinikën 15 vjet më parë, nuk kishte asnjë fëmijë që të ishte shfaqur me një gjendje të tillë. Megjithatë, në pesë apo gjashtë vitet e fundit, kam parë gjithnjë e më shumë fëmijë me sëmundje të syrit të thatë. Pacienti im më i ri ishte gjashtë vjeç, gjë që dikur ishte e paimagjinueshme”, shpjegon Farrant, transmeton Daily Mail.

Nëse sëmundja e syrit të thatë nuk trajtohet, mund të çojë në dëmtim të pakthyeshëm të gjëndrave në qepallat që prodhojnë lot.

Horoskop