Familja / 14 Dhjetor 2023, 20:48

Në çfarë muaji lindin më shumë bebe? Studimi 12 vjeçar në Francë dhe Spanjë na tregon "sekretin"

Në çfarë muaji lindin më shumë bebe? Studimi 12

Fëmijët lindin shpesh në të njëjtin muaj të lindjes me nënat e tyre dhe nuk është rastësi. Kjo është zbuluar nga analiza 12-vjeçare e të dhënave, sipas të cilave edhe vëllezërit priren të ndajnë muajin e lindjes, ashtu si fëmijët dhe baballarët, dhe shumë shpesh si vetë prindërit. Studimi i botuar në revistën “Population Studies”, është hulumtimi i parë që tregon se gratë kanë më shumë gjasa të kenë fëmijë në të njëjtin muaj me ditëlindjen e tyre.

Studiuesit nga Spanja dhe Shtetet e Bashkuara analizuan të dhënat zyrtare për më shumë se 10 milionë lindje. Ata panë të gjitha lindjet në Spanjë nga viti 1980 deri në 1983 dhe nga 2016 në 2019, dhe të gjitha lindjet në Francë nga viti 2000 në 2003 dhe nga 2010 në 2013.

Të dhënat siguruan muajin e lindjes së fëmijës, si dhe ato të prindërve të tyre dhe të vëllait apo motrës më të afërt në moshë.

Kur studiuesit i ndanë të dhënat në grupe bazuar në muajin e lindjes së nënave, ata gjetën një rritje të foshnjave të lindura nga nënat e lindura në janar, e njëjta gjë në shkurt, e kështu me radhë.

Në përgjithësi, kishte 4.6% më shumë lindje në të cilat nëna dhe fëmija ndanin të njëjtin muaj sesa mund të pritej. Ky fenomen u konstatua në të dy vendet dhe në të katër periudhat kohore të studiuara. E njëjta gjë ishte e vërtetë edhe për vëllezërit e motrat (12.1% më shumë), dy prindër të lindur në të njëjtin muaj (4.4% më shumë) dhe një fëmijë i lindur në të njëjtin muaj me babain (2% më shumë).

Një studim i dytë i të gjitha lindjeve në Spanjë nga viti 1980 në 2019 dhe në Francë nga 2000 në 2019 konfirmoi rezultatin. “Shpjegimet e mundshme duken të jenë edhe sociale edhe biologjike”, thotë autorja Adela Recio Alcaide, një epidemiologe në Universitetin e Alcala. Faktorët që mund të ndikojnë në biologjinë e fertilitetit, si disponueshmëria e ushqimit dhe ekspozimi ndaj dritës së diellit, mund të ndryshojnë në bazë të sfondit të një personi. "Të tepërta e fëmijëve me baba dhe nënë të lindur në të njëjtin muaj duket se është për shkak të shkaqeve sociale ose të sjelljes para konceptimit: ne e kemi vërejtur këtë tepricë me statistikat e martesës, ka më shumë gjasa të bashkohet me dikë të lindur në të njëjtin muaj." , shpjegon bashkautorja Luisa Borrell, e Universitetit të Qytetit të Nju Jorkut.

Horoskop