Mirëqenie / 2 Nëntor 2023, 21:36

Infertiliteti tek meshkujt është rritur ndjeshëm 50 vitet e fundit, a ndikon celulari në numrin e spermatozoidëve?

Infertiliteti tek meshkujt është rritur ndjeshëm 50 vitet e

Numri i spermatozoidëve tek meshkujt ka rënë me më shumë se 50% globalisht në 50 vitet e fundit, ndërsa studiuesit përpiqen të kuptojnë pse.

A mund të jetë ketë ndikim ndotja dhe toksina të tjera të mundshme në ushqimin dhe ujin tonë, një rritje në obezitetin dhe sëmundjet kronike, apo edhe telefoni celular gjithmonë i pranishëm?

Një studim i ri hulumtoi rolin e telefonave celularë dhe zbuloi se meshkujt midis moshës 18 dhe 22 vjeç, të cilët thanë se përdornin telefonat e tyre më shumë se 20 herë në ditë, kishin një rrezik 21% më të lartë për një numër të ulët të përgjithshëm të spermatozoideve.

Burrat gjithashtu kishin një rrezik 30% më të lartë për një përqendrim të ulët të spermës, një masë më pak e rëndësishme e numrit të spermës në një mililitër spermë. Studimi nuk specifikoi nëse burrat telefonuan, dërguan mesazhe ose përdornin telefonat e tyre. Nga ana pozitive, studiuesit zbuluan se ndërsa teknologjia e telefonit u përmirësua gjatë 13 viteve të studimit, ndikimi në numrin e spermës filloi të lehtësohej.

“Jam i intriguar nga vëzhgimi se efekti më i madh u pa me telefonat më të vjetër 2G dhe 3G krahasuar me versionet moderne 4G dhe 5G. Kjo nuk është diçka që unë jam në gjendje ta shpjegoj”, tha në një deklaratë Allan Pacey, nënkryetar dhe zëvendës dekan i fakultetit të biologjisë, mjekësisë dhe shëndetit në Universitetin e Mançesterit në Mbretërinë e Bashkuar.
Ai nuk ishte i përfshirë në studim.

Një tjetër plus: Sipas studimit, nuk kishte rënie në formën dhe lëvizshmërinë e spermës, gjë që i referohet mënyrës se si spermatozoidi noton drejt destinacionit të tyre.

“Ndërsa numri i spermës ka rëndësi, aftësia e spermës për të notuar, për të pasur ADN të shëndetshme të paprekur dhe për të qenë në formën e duhur, është të paktën po aq e rëndësishme,” tha Alison Campbell, shefe shkencore e Care Fertility, një rrjet klinikash të fertilitetit, në një deklaratë.
“Ky është një studim interesant dhe i ri që nuk duhet të shkaktojë alarm ose ndryshime drastike në zakone,” tha Campbell, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

“Burrat që kërkojnë të kenë pasardhës ose duan të përmirësojnë shëndetin e tyre të spermës duhet të ushtrojnë (por jo të mbinxehen në zonën e ijeve), të hanë një dietë të ekuilibruar, të mbajnë një peshë të shëndetshme, të shmangin duhanin dhe të kufizojnë alkoolin dhe të kërkojnë ndihmë nëse kanë probleme me fertilitetin”.
Telefonat celularë janë bërë pjesë e pazëvendësueshme e jetës sonë. Megjithatë, telefonat celularë lëshojnë fusha elektromagnetike me radiofrekuencë të nivelit të ulët, ose RF-EMF. Nëse këta telefona celularë emetojnë me fuqinë maksimale, tha studimi, indet përreth mund të nxehen deri në 0.5 gradë Celsius.

“Telefonat celularë janë vazhdimisht duke dërguar dhe marrë sinjale dhe ata do të marrin dhe dërgojnë sinjale më intensive kur janë në përdorim,” tha Dr. Alexander Pastuszak, asistent profesor i kirurgjisë dhe urologjisë në Universitetin e Utah School of Medicine në Salt Lake City.
“Por veçanërisht me celularin modern, sinjali do të ndryshojë në varësi të faktit nëse jeni duke folur apo nëse jeni duke dërguar të dhëna”, tha Pastuszak, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.
Sipas Departamentit të Shëndetit Publik të Kalifornisë, fushat elektromagnetike të radiofrekuencës zvogëlohen shumë kur dërgoni mesazhe dhe janë më të larta kur shkarkoni skedarë të mëdhenj, transmetoni audio ose video dhe kur jeni në një autobus, makinë ose tren me lëvizje të shpejtë.

Agjencia rekomandon mbajtjen e telefonit larg trupit dhe kokës – në vend të kësaj përdorni altoparlantin ose kufjet – dhe mbani telefonin në një çantë shpine ose dore. Megjithatë, nëse ato fusha mund të dëmtojnë fertilitetin mashkullor, ka qenë një burim polemikash dhe debatesh për vite me radhë në komunitetin shkencor.

Studimet në minj kanë gjetur se fushat RF-EMF në nivele të ngjashme me telefonat celularë ulin fertilitetin mashkullor dhe kontribuojnë në vdekjen e spermës dhe ndryshimet në indet e testiseve.

Megjithatë, studimet e tjera të kafshëve nuk i kanë përsëritur ato efekte, dhe ka dallime të mëdha midis njerëzve dhe minjve në mënyrën se si krijohet sperma, shkruan CNN.

Studimet vëzhguese te njerëzit kanë zbuluar gjithashtu se përdorimi i shpeshtë i telefonave celularë lidhej me një rënie të qëndrueshmërisë së spermës, si dhe me një ndikim në mënyrën se si notonte sperma.

Por këto studime kanë qenë të vogla dhe të shkurtra. Dhe ata nuk kontrolluan domosdoshmërisht për faktorë të tillë si pirja e duhanit dhe konsumimi i alkoolit, duke lënë shumë shkencëtarë të paqartë.

Horoskop