Mirëqenie / 1 Prill 2024, 12:06

Këto janë simptomat që paralajmërojnë kancerin e vezoreve në fazë të avancuar! Sa është jetëgjatësia për gratë e prekura dhe faktorët që ndikojnë

Këto janë simptomat që paralajmërojnë kancerin e

Kanceri i vezores, i njohur gjithashtu si karcinoma ovarian, zakonisht lidhet me lloje të tjera të kancerit si ai i tubit fallopian ose kanceri peritoneal.

Sëmundja nuk shfaq simptoma në fazat e hershme, duke e bërë të vështirë diagnostikimin e hershëm.

Edhe pse kanceri i vezoreve është më i zakonshëm tek gratë midis 50 dhe 70 vjeç, tumoret e qelizave germinale mund të prekin gratë nën 30 vjeç.

Sa faza ka kanceri i vezoreve?

Kanceri i vezoreve ka katër faza. Është mjeku që përcakton se në cilën fazë jeni pas operacionit për të hequr mitrën, vezoret dhe tubat fallopiane.

Faza I : Kanceri ndodhet në njërën ose të dyja vezoret, ose vetëm në tubat fallopiane
Faza II : kanceri ka arritur tashmë në mitër dhe inde brenda legenit si fshikëza dhe rektumi, ose vetëm në peritoneum
Faza III : Kanceri është jashtë legenit dhe ka arritur në nyjet limfatike. Mund të jetë përhapur edhe në zona të tjera të barkut si mëlçia ose shpretka.
Faza IV: Kanceri arrin në pjesë të tjera të trupit më larg
Simptomat e kancerit ovarian

Sipas Manualit MSD, simptomat zakonisht shfaqen kur sëmundja është e avancuar dhe mund të ngatërrohet me kushte të tjera shëndetësore. Më të zakonshmet janë:

Humbje e oreksit
Parehati abdominale
Ënjtje
Ndryshimet në zakonet e zorrëve
Urinim i shpeshtë
Ndjenja e hershme e ngopjes
Rritja e madhësisë së vezores për shkak të akumulimit të lëngjeve
Çfarë do të thotë kanceri ovarian i fazës IV?

Faza e katërt e kancerit të vezoreve do të thotë se sëmundja “është përhapur jashtë barkut në pjesë të tjera të trupit”, siç janë mushkëritë. Megjithëse trajtimi administrohet për të ndihmuar pacientin të ndiejë lehtësim nga simptomat, ai është i vështirë për t’u kuruar.

“Faza IV ndahet në fazat IVA dhe IVB”, shton Instituti Kombëtar i Kancerit (NIH).

Faza IVA , qelizat e kancerit janë në lëngun që grumbullohet shumë rreth mushkërive
Faza IVB , kanceri është përhapur në organe dhe inde jashtë barkut, duke përfshirë nyjet limfatike në ijë.

Sa kohë jeton një person me kancer të avancuar ovarian?

Nëse dyshohet për kancer ovarian, mjeku mund të urdhërojë analiza të tilla si ultratinguj, skanim CT, MRI ose analiza gjaku. Ndërsa Biopsia konfirmon diagnozën.

Heqja e të gjithë zonës ku gjenden qelizat e kancerit është hapi i parë i trajtimit, ndërsa koha e mbijetesës do të varet nga stadi i sëmundjes, lloji i qelizave, sa agresiv është kanceri dhe efektiviteti i trajtimit.

Sipas të dhënave nga Shoqata Amerikane e Onkologjisë Klinike, shkalla e mbijetesës 5-vjeçare vlerësohet të jetë 50% për të gjitha llojet e kancerit ovarian.

Horoskop