Mirëqenie / 31 Tetor 2023, 15:04

Llojet e ndryshme të kollës, këto janë trajtimet e duhura

Llojet e ndryshme të kollës, këto janë trajtimet e duhura

Kolla nuk na ndahet, sa herë që ftohet koha dhe vijnë virozat.

Ajo mund të jetë acaruese, shpesh e dhimbshme duke ngjallur edhe frikë për shëndetin. Kolla klasifikohet në disa kategori, kryesisht në bazë të shkakut dhe jo çdo kollë trajtohet njësoj.

Kolla e thatë

Kolla e thatë shfaqet pas gripit dhe të ftohurës. Në shumicën e rasteve kjo kollë largohet vetë, megjithatë ajo mund të bëhet kronike nëse personi vuan nga:

-Astma

-Urthi,

-Kanceri i mushkërive.

Kjo kollë largohet me shurup.

Kolla me sekrecione

Kjo kollë shoqërohet me sekrecione dhe zakonisht shfaqet pas një infeksioni por edhe gripi dhe e ftohura. Në disa raste, sekrecionet kanë njolla gjaku, por ju duhet të shqetësoheni vetëm nëse njollat janë të një ngjyre të errët dhe sekrecionet përmbajnë copa ushqimesh. Hidratimi është i rëndësishëm por ai duhet shoqëruar me medikamente si: shurup kolle, medikamente kundër dhimbjes dhe pomada për kraharorin.

Kolla e fortë

Kjo kollë ndodh si pasojë e një infeksioni bakterial që shpërndahet lehtë. Ajo shoqërohet me simptoma si të të ftohurës apo gripit dhe zakonisht është shumë e fortë, a thua se do të të shkulen organet nga trupi. Një infeksion i tillë mund të shpërndahet tek njerëzit brenda dy javësh që nga shfaqja e kollës. Mënyra më e mirë e mbrojtjes nga kjo kollë është vaksinimi dhe në mungesë të tij, kolla mund të trajtohet me antibiotikë.

Kolla kronike

Kolla mund të bëhet kronike nëse zgjat mbi 8 javë. Ajo sinjalizon një sëmundje të fshehur.

Shkaqet e kollës kronike janë:

-Infeksion i patrajtuar në rrugët e frymëmarrjes,

-Alergjitë,

-Duhani,

-Ekspozimi ndaj mykut dhe pluhurat,

-Sëmundje të mushkërive,

-Probleme me gëlltitjen.

Kur duhet të shkoni tek mjeku?

Në shumicën e rasteve, kolla nuk përbën një problem serioz.

Megjithatë, ju duhet të shkoni tek mjeku në rastet kur:

-Kolla vështirëson frymëmarrjen,

-Kolla zgjat disa javë,

-Kolla nuk largohet edhe pas trajtimit

-Kolla nxjerr sekrecione me njolla gjaku./Agroweb

 

Horoskop