Mirëqenie / 21 Nëntor 2023, 18:39

Nuk duhet të konsumojmë më vezë për mëngjes? Mjekët sugjerojnë t'i zëvendësojmë me këtë ushqim

Nuk duhet të konsumojmë më vezë për mëngjes?

Kur bëhet fjalë për vezët, shkencëtarët nuk bien dakord: Disa e "fajësojnë" këtë ushqim për rritjen e kolesterolit dhe rrezikimin e shëndetit kardiovaskular, ndërsa të tjerë pretendojnë se këto janë mite dhe se veza është në fakt një zgjedhje shumë e mirë dhe e shëndetshme, sidomos për vaktin e mëngjesit.

Megjithatë, një grup studiuesish tani pretendojnë se kanë gjetur një alternativë më të mirë dhe më të shëndetshme se veza për vaktin e parë të ditës. Kështu ata sugjerojnë të zëvendësoni vezën tuaj të mëngjesit me një grusht arra , pasi, sipas tyre, një sasi prej vetëm 25-28 gramë arra mund të zvogëlojë rrezikun e sulmit në zemër, goditjes në tru dhe vdekjes nga këto shkaqe me 17%.

Pavarësisht nëse pretendimet se vezët janë të dëmshme për të rritur kolesterolin dhe rrezikun kardiovaskular janë të vërteta, ka shumë prova shkencore që mbështesin se arrat ulin nivelet e kolesterolit, duke i bërë ato një alternativë të mirë dhe të sigurt për mëngjes.

Studiuesit arritën në këtë përfundim si pjesë e një rishikimi të madh shkencor që studioi se si ushqimet me bazë bimore mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare, diabetit të tipit 2 dhe vdekjes së hershme kur ato zgjidhen mbi ushqimet me bazë shtazore.

Rezultatet nuk treguan asnjë përfitim të matshëm nga zëvendësimi i peshkut dhe ushqimeve të detit me opsione me bazë bimore, ndërkohë që nuk kishte prova që zëvendësimi i produkteve të qumështit mund të zvogëlonte rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, megjithëse zëvendësimi i tyre me arra u shoqërua me një reduktim shumë të vogël të rrezikut të sëmundjes së parakohshme.

Studiuesja Dr Sabrina Schlesinger nga Qendra Gjermane e Kërkimeve të Diabetit, komentoi gjetjet e hulumtimit: “Shumë njerëz e nisin ditën e tyre me një vezë për mëngjes, por rezultatet e kësaj analize tregojnë se mund të jetë më mirë ta zëvendësoni atë me ushqime me origjinë bimore. Ekzistojnë gjithashtu prova që njerëzit mund të përfitojnë nga zëvendësimi i mishit të shpendëve me ushqime me bazë bimore, ndërsa të dhënat për bulmetin mbeten të pamjaftueshme”.

Studiuesit nënvizojnë, duke arritur në përfundimin, se nuk rekomandojnë përjashtimin e plotë të vezëve nga dieta, thjesht zëvendësimin e pjesshëm të tyre me arrat.

Horoskop