Mirëqenie / 27 Mars 2024, 21:57

Simptomat alarmante të Ishemisë, hapat si ta parandaloni

Simptomat alarmante të Ishemisë, hapat si ta parandaloni

Mosha bashkë me genet janë një faktor vendimtar në goditjen e ishemisë.

Ndonëse këto faktorë janë të pandryshueshëm, njeriu mund të ndërmarrë disa masa për mbrojtjen e shëndetit dhe parandalimin e ishemisë.

Si Të Parandaloni Isheminë
Në këtë artikull do të mësoni mënyrat se si të minimizoni rrezikun e goditjes së ishemisë.

Ulni Tensionin e Gjakut
Tensioni i lartë i gjakut është një faktor i lartë rreziku që dyfishon apo katërfishon rrezikun e ishemisë.

Ekspertët rekomandojnë që të mbani nën kontroll tensionin e gjakut dhe nëse ai rritet ta trajtoni.

Një gjë e tillë përbën një ndryshim madhor në ruajtjen e shëndetit.

Treguesit idealë të tensionit të gjakut janë 135/85, thonë ekspertët.

Tensioni ulet duke kufizuar kripën, shmangur ushqimet e përpunuara, ngrënë më shumë fruta e perime, kryer aktivitet fizik dhe duke lënë duhanin.

Humbisni në Peshë
Mbipesha dhe obeziteti rrisin gjasat e goditjes nga ishemia.

Konsumoni jo më shumë se 1,500-2000 kalori në ditë dhe bëni aktivitet fizik.

Aktiviteti Fizik
Aktiviteti fizik kontribuon fort në rënien nga pesha dhe uljen e tensionit të gjakut.

Ekspertët rekomandojnë kryerjen e aktivitetit fizik për të paktën 5 ditë në javë, së paku ecje.

Kujdes me Alkolin
Alkoli në sasi të vogla mund të jetë normal, por nëse e teproni atëherë rreziku rritet menjëherë.

Ekspertët rekomandojnë që njeriu nuk duhet të pijë më tepër se një gotë alkol në ditë.

Ata gjithashtu këshillojnë konsumin e një gote me verë të kuqe që përmban antioksidantë.

Rrahjet e Çrregullta të Zemrës
Fibrilacioni arterial është forma më e zakonshme e aritmisë, pra rrahjeve të çrregullta të zemrës.

Ai mund të shkaktojë trombozë në zemër e në tru.

Ky problem pesëfishon rrezikun e ishemisë.

Diabeti
Niveli i lartë i sheqerit dëmton enët e gjakut dhe me kalimin e kohës nxit trombozën.

Ekspertët rekomandojnë monitorimin e sheqerit në gjak, ushqyerjen e shëndetshme, aktivitetin fizik dhe medikamentet.

Lini Duhanin
Duhanpirja përshpejton formimin e trombozës.

Duhani trash gjakun dhe e mpiks atë.

Lënia e duhanit është një nga ndryshimet më thelbësore në stilin e jetesës që mund të pakësojë ndjeshëm rrezikun e ishemisë.

Simptomat Alarmante të Ishemisë
Të shumtë janë njerëzit që injorojnë shenjat paralajmëruese të ishemisë sepse vënë në dyshim seriozitetin e simptomave.

Ekspertët thonë se njerëzit duhet të shkojnë në urgjencë menjëherë nëse:

Njëra gjysmë e fytyrës varet kur buzëqeshni;

Kur ngrini krahët në ajër, njëri prej tyre lëshohet sërish poshtë

Kur keni vështirësi në artikulimin e fjalëve;

Kur nuk qëndroni dot në këmbë,

Kur keni dhimbje të pazakonta dhe shumë të forta të kokës.

Horoskop