Mirëqenie / 13 Mars 2024, 20:58

Studimi: Të jetosh pranë bareve dhe restoranteve shton rrezikun e problemeve me zemrën

Studimi: Të jetosh pranë bareve dhe restoranteve shton rrezikun e

Të jetosh pranë bareve, pub-eve dhe restoranteve (fast-food) mund të rrisë rrezikun e problemeve të zemrës, ka zbuluar një studim i ri.

Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku kryesor i vdekjeve globalisht, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) dhe hulumtimi i ri i publikuar në revistën Circulation: Heart Failure sugjeron se vendi ku jetoni mund të bëjë një ndryshim.

Studiuesit analizuan të dhënat e gjysmë milioni të rriturve nga Biobank i Mbretërisë së Bashkuar nga mosha 37 deri në 73 vjeç. Studiuesit vlerësuan ekspozimin e njerëzve ndaj bareve, bareve dhe restoranteve të ushqimit të shpejtë sipas afërsisë (që jetojnë brenda një kilometri) dhe densitetit (numri i përgjithshëm i personave të gatshëm të hanë ushqime të shpejta brenda një kilometri).

Njerëzit që jetonin më pak se 500 metra larg nga baret dhe baret kishin një rrezik 13 % më të lartë të problemeve të zemrës në krahasim me njerëzit që jetonin më shumë se dy kilometra larg. Për restorantet e ushqimit të shpejtë, rreziku ishte 10 %.

Në përgjithësi, pjesëmarrësit që jetonin në zonat me densitetin më të lartë të pikave ushqimore të gatshme, kryesisht bare dhe vende të ushqimit të shpejtë, kishin një rrezik 16 % më të madh të dështimit të zemrës krahasuar me ata pa këto restorante aty pranë.

Dështimi i zemrës ndodh kur muskuli i zemrës dështon të pompojë gjakun në mënyrë efektive, duke çuar në një rezervë të gjakut dhe akumulimin e mundshëm të lëngjeve në mushkëri, duke rezultuar në gulçim, sipas Mayo Clinic.

Vendet e afërta të ushqimit të shpejtë dhe baret nuk janë faktorët e vetëm të rrezikut.

Studimi duket se vërteton kërkimet e mëparshme të kryera në Holandë dhe Suedi. Studiuesit këmbëngulën gjithashtu në rëndësinë e kryerjes së studimeve më të gjera pasi demografia e tyre është mbi 94 % europianë të bardhë.

Horoskop