Mirëqenie / 31 Mars 2023, 21:14

​"Trekëndëshi i vdekjes", pjesa e fytyrës ku nuk duhet të shtypni kurrë puçrrat

​"Trekëndëshi i vdekjes", pjesa e fytyrës ku nuk

Edhe pse ju është thënë të shmangni shtrydhjen e puçrrave në fytyrë, ndonjëherë është e vështirë të përmbahesh. Shtypja e puçrrave në shtëpi i bën më shumë dëm sesa dobi fytyrës tuaj. Mundësia e ndërlikimeve është e lartë, veçanërisht në rajonin e quajtur gjithashtu “trekëndëshi i vdekjes”, ku nxjerrja e puçrrave është rreptë e ndaluar.

Mos shtrydhni puçrra në fytyrën tuaj në shtëpi! Kjo këshillë vlen për të gjithë fytyrën tuaj, por mjekët thonë se ka një zonë veçanërisht të rrezikshme në fytyrën tuaj, e quajtur “trekëndëshi i vdekjes”, nga e cila duhet patjetër të mbani duart larg.

Cili është “trekëndëshi i vdekjes”?

Duhet pak imagjinatë për të njohur “trekëndëshin e vdekjes” në fytyrën tuaj.

“Zona e fytyrës që lidh hundën me cepat e gojës konsiderohet si një zonë veçanërisht e rrezikshme e fytyrës për shkak të lidhjes së saj të ngushtë me trurin”, thotë Joshua Zeichner, një dermatolog në New York, raporton Health.
Është më mirë të përcaktoni këtë trekëndësh me gishtat tuaj, në mënyrë që ta formoni atë me gishta, duke lidhur majat e gishtit të madh, dhe pastaj majat e gishtit tuaj tregues. Në fytyrën tuaj, maja e trekëndëshit është në urën e hundës tuaj, dhe baza e trekëndëshit fillon në të dy qoshet e gojës tuaj dhe shtrihet mbi pjesën e poshtme të buzës suaj të sipërme.

Pse është e rrezikshme të shtrydhni puçrrat në ‘trekëndëshin e vdekjes’?

Termi “trekëndësh vdekjeje” mund të tingëllojë ekstrem për shtrydhjen e puçrrave, por ju patjetër nuk duhet ta merrni lehtë kërcënimin dhe rreziqet e mundshme që vijnë.

Me fjalë të tjera, një infeksion puçërr në hundë ka një rrugë disi të lehtë drejt trurit. Për atë arsye, “çdo infeksion në atë zonë është pak më i lartë i rrezikut, thotë Alok Vij, dermatolog në Klinikën Cleveland.

A ka ndonjë mënyrë të sigurt për të shtypur puçrrat?

Edhe pse shtrydhja e akneve ende nuk rekomandohet, ka disa mënyra që mund ta bëjnë procedurën më pak të rrezikshme. Kurdoherë që filloni të shtrydhni puçrrat, mos harroni fjalën “infeksion i mundshëm i trurit”. Por nëse ende duhet të shtrëngoni një puçërr në mjekër, për shembull, këshilla është të mendoni për motin.

“Nëse do të shtrydhni puçrrat, mos e bëni para gjumit kur jeni të lodhur”, thotë Zeichner.

Me fjalë të tjera, këtij procesi i duhet afruar me shumë kujdes. Lani duart mirë para se të filloni, sepse bakteret mund të fshihen edhe atje. Për më tepër, Zeichner rekomandon prerjen e thonjve tuaj para se të vendosni të hiqni puçrrat, pastaj duhet të pastroni lëkurën e fytyrës mirë, dhe të tjerët.

“Ju nuk duhet të hiqni majën e puçrrës me thonjtë tuaj. Në vend të kësaj, përdorni një pambuk ose një pjesë të butë të majës së gishtit. Nëse puçrra thjesht nuk del lehtë, ndalo misionin. Pas shtrydhjes, vendosni vaj ose pluhur antibiotik lokal për të parandaluar infeksionin”, përfundon Zeichner.

Horoskop