Familja / 21 Shtator 2022, 12:25

Nëse fëmija juaj s'ka mbushur ende 4 vjeç, mos ia jepni në ASNJË MËNYRË këtë ushqim

Nëse fëmija juaj s'ka mbushur ende 4 vjeç, mos ia jepni

Kokoshkat janë ushqim i preferuar për shumë fëmijë dhe të rritur, dhe struktura e tyre krokante e shijet e ndryshme, janë perfekte për pothuajse çdo rast. Edhe pse ky vakt i lehtë mund të duket pa asnjë rrezik, rezulton se mund t’i vërë fëmijët nën 4 vjeç në rrezik të madh. Pediatrit shprehen fuqimisht kundër dhënies së kokoshkave fëmijëve të vegjël.

Efekti i rrezikshëm që kokoshkat mund të kenë tek një fëmijë i vogël:

Ndërsa shumë prindër janë të vetëdijshëm për rreziqet e mbytjes së baterive ose lodrave të vogla, rreziqet e zakonshme të lidhura me ushqimin janë ende të panjohura për shumë nëna dhe baballarë. Në vitin 2019, USA Today ndau një histori të një nëne të 3 fëmijëve, djali 2-vjeçar i së cilës duhej të shkonte në spital pasi kishte ngrënë kokoshka me familjen.

Nëse fëmija juaj s'ka mbushur ende 4 vjeç, mos ia jepni

Djali po kollitej dhe kishte ethe. Pas një ekzaminimi, mjekët zbuluan se djali thithi kokoshkat në mushkëri, gjë që shkaktoi inflamacion. Mjekët hoqën nga mushkëritë e fëmijës copën e kokoshkave dhe kjo histori pati një fund të lumtur.

Pse 4 vjet janë kaq kritike?

Sipas ekspertëve, fëmijët janë në rrezik më të lartë për t’u mbytur deri në moshën 4 vjeçare. Vetëm në moshën 4 vjeçare fëmijët mund të përtypin plotësisht ushqimin që hanë në mënyrën e duhur. Kjo është për shkak se, në këtë moshë, dhëmballët e tyre po hyjnë dhe aftësitë e tyre përtypëse janë mjaft të mira për të prerë ushqimin në copa më të vogla për gëlltitje.

Nëse fëmija juaj s'ka mbushur ende 4 vjeç, mos ia jepni

Përveç kësaj, fëmijët më të vegjël mund të shpërqendrohen lehtësisht nga gjërat që ndodhin rreth tyre, gjë që rrit gjithashtu rrezikun e mbytjes. Kjo është arsyeja pse foshnjat dhe fëmijët e vegjël duhet të ndihmohen gjithmonë kur hanë. Ecja, vrapimi, të qeshurit ose të folurit gjatë ngrënies, si dhe të ngrënit shumë shpejt, gjithashtu mund të çojnë në mbytje.

 

Horoskop