Turizmi / 22 Shkurt 2020, 10:03

"Ejani në Vlorë, vetëm 4 orë larg Brindisit ju pret një qytet për t'u zbuluar", thirrja e kryebashkiakut Dritan Leli në mediat italiane

"Ejani në Vlorë, vetëm 4 orë larg Brindisit ju pret

I pranishëm në edicionin e 6-të  të Menaxhimit të Biznesit të Turizmit, që po zhvillohet në Leçe të Italisë, kreu i Bashkisë së Vlorës, Dritan Leli, ka ftuar qytetarët e shtetit fqinjë që të zgjedhin Vlorën për të kaluar pushimet.

Në një intervistë për “Il grande Salento”, ndërsa flet për investimet e bëra në Vlorë, Leli thotë se qyteti bregdetarë ka ndryshuar shumë në pesë vitet e fundit.

Leli shprehet se për italianët Vlora duhet të jetë ndër vendet e para për t’u vizituar, kjo edhe për faktin se ndodhet shumë afër tyre, vetëm katër deri në pesë orë nga Brindisi

"Ejani në Vlorë, vetëm 4 orë larg Brindisit ju pret

Intervista:

Kryebashkiaku Dritan Leli, si do të paraqitet Vlora juaj sot, këtu në anën tjetër të Adriatikut?

Vlora është një qytet që ka ndryshuar thellësisht në pesë vitet e fundit. Ne kemi bërë shumë investime në infrastrukturë që kanë ndryshuar rrënjësisht pamjen e qytetit tonë. Ne kemi krijuar një shëtitore të bukur, plot me palma, me një shëtitje prej më shumë se katër kilometrash. Njerëzit mund të ecin pranë detit, të ndalojnë për t’u freskuar në restorante dhe bare moderne, të vizitojnë shumë vende të tjera të bukura që janë afër. Është një qytet që ka ndryshuar me shpejtësi vitet e fundit, por ka ende një ofertë të fortë për tu zhvilluar, sepse ekzistojnë mundësitë, ekziston tradita dhe natyra ndihmon në një mënyrë fantastike. Ka të gjitha potencialet për tu bërë një destinacion turistik.

Ndër pikat e forta ju keni një bregdet të mrekullueshëm me një det të bukur. Çfarë jeni duke bërë për ta përmirësuar atë?

Ne ndërtuam qytetin tonë me idenë për të patur një port turistik, për të gjithë Shqipërinë dhe për vendet e tjera të Adriatikut, në veçanti për Italinë dhe Puglia, duke pasur parasysh afërsinë tonë. Kjo është arsyeja pse ne jemi këtu. Kemi ardhur në Itali për të paraqitur ofertën tonë turistike, për ta prezantuar qytetin tonë tek italianët, të cilët vitet e fundit janë gjithnjë e më prezentë në sheshet tona. Dhe do të doja të dërgoja një ftesë, për të gjithë ata që po mendojnë të organizojnë pushimet, të vijnë në Vlorë, gjithashtu sepse është një vend kaq afër Italisë, vetëm katër deri në pesë orë nga Brindisi, për të mbërritur në qytetin tonë, që është vendi për të zbuluar Italisë, vetëm katër deri në pesë orë nga Brindisi, për të mbërritur në qytetin tonë, që është vendi për t’u zbuluar .

Duke folur për transport, distanca midis Salento dhe Vlorës mund të bëhej edhe edhe më shpejt.

Ne po punojmë shumë me kryetarin e bashkisë së Brindisit, gjithashtu me Autoritetin Portual të Puglia, për të gjetur zgjidhje më të mira për transportin dhe t’i bëjmë lidhjet më efikase. Ne vendosëm një traget tjetër në rrugën Vlorë-Brindisi, por duhet të zhvillojmë më tej lidhjet, sepse ka mundësi për të përmirësuar transportin për të sjellë më shumë njerëz. Ne po organizojmë gjithashtu një tender të madh ndërkombëtar për ndërtimin e një aeroporti të Vlorës, me një investim të madh për të zhvilluar përfundimisht të ardhmen turistike të qytetit tonë në një mënyrë të përshtatshme.

Distanca me Otranton është më e afërt, a mendoni për ura lidhëse më të shpejta?

Sigurisht, mund të mendojmë edhe për lidhje të shpejta me Otranton, veçanërisht në verë, kur trafiku është më intensiv, sepse ka kaq shumë njerëz në Itali që duan të lëvizin, për të ardhur në anën tjetër të Adriatikut. Ne mund të bëjmë gjithçka, por gjëja më e rëndësishme është promovimi, reklamimi. Ne i kushtojmë vëmendje të veçantë publikut italian, udhëtarëve, sepse mendoj se italianët janë një popull që udhëton shumë. Dhe nëse kërkesa rritet, investimet për të përmirësuar pranueshmërinë gjithashtu mund të rriten.

A ka akoma ndonjë problem sigurie në Vlorë?

Në këtë drejtim, unë do të doja të tregoja një histori të bukur me një gjeneral të vjetër, i cili vinte shpesh në Shqipëri dhe bënte udhëzues turistikë me anije me vela. Ai, një burrë 75 vjeç, mbaj mend, që qëndronte çdo verë në Orikum, më tha: “Orikumi është 25 kilometra nga Vlora, edhe nëse dal në 10 të mëngjesit, marr biçikletën time për të shkuar pesë kilometra për të blerë diçka, asgjë nuk më ndodh. Unë nuk mund ta garantoj se kjo ndodh në periferi të Romës ose Milanos ose në ndonjë vend tjetër në Itali. Shqipëria është një vend paqësor.

Po shërbimet që ofrohen si janë?

Shërbimet janë gjithashtu në zhvillim të madh. Gastronomia në qytetin e Vlorës është ndër më të mirat në Ballkan, në shumë restorante mund të shijoni kuzhinën tipike të qytetit tonë. Shërbimet e akomodimit gjithashtu po përmirësohen. Sigurisht që ato nuk janë akoma si ato të disa qyteteve italiane, si në Milano, për shembull. Ne po bëjmë hapa të vegjël, por të sigurt përpara .

Horoskop