Familja / 11 Dhjetor 2020, 22:05

Lulja e Krishtlindjeve: 5 këshilla për të jetuar gjithë vitin në shtëpinë tuaj

Lulja e Krishtlindjeve: 5 këshilla për të jetuar gjithë

Ylli i Krishtlindjeve është një nga lulet simbol të kësaj feste. E bukur, e kuqe e ndezur, ajo kërkon shumë pak gjëra për të qenë plot jetë dhe e shëndetshme jo vetëm ditët e festave, por edhe më pas. Nëse do të kujdeseni siç duhet, kjo lule do të bëjë ciklin e plotë dhe do të lulëzojë edhe vitin e ardhshëm. Ja 6 rregulla që duhet të keni parasysh për kujdesin ndaj saj:

Drita

Ashtu si shumë bimë të tjera, ylli i Krishtlindjeve e do dritën. Për këtë arsye, vendoseni në një hapësirë të ndriçuar të shtëpisë dhe kur të vijë vera mbajeni në ballkon. Gjithashtu, drita e drejtpërdrejtë këshillohet vetëm disa orë në ditë, sidomos kur temperaturat janë të freskëta dhe jo shumë vapë.

Lulja e Krishtlindjeve: 5 këshilla për të jetuar gjithë

Krasitja

Krasitja është hapi i radhës për të ruajtur këtë lule dhe bëhet në periudhat shkurt-mars. Pas kësaj, në pak javë, do të dalin sythat e parë. Mes qershorit dhe korrikut, ylli i Krishtlindjeve do të shpërthejë me gjethet plot ngjyra të gjalla.

Lulja e Krishtlindjeve: 5 këshilla për të jetuar gjithë

Rimbjellja

Kjo lule lulëzon nga dhjetori në mars dhe kërkon temperatura të ngrohta për t’u ndier e sigurt dhe të mos vdesë. Në prill mund t’i ndihmoni rrënjët të rriten të shëndetshme duke bërë lulen të rivegjetojë. Një mënyrë efikase është ndërrimi i vazos. Në këtë mënyrë rrënjët do të rriten dhe oksigjenohen më mirë dhe lulja do të zhvillohet pa rreziqe.

Lulja e Krishtlindjeve: 5 këshilla për të jetuar gjithë

Sezonaliteti

Që lulja juaj e Krishtlindjeve të mos thahet, duhet të studioni sezonalitetin e saj. Në dimër, kjo lule duhet të ujitet një herë në javë dhe kërkon ujë vetëm kur toka të jetë e thatë. Në këtë mënyrë do të evitoni daljen e kërpudhave, një nga sëmundjet më të përhapura tek lulet. Në pranverë mbilleni në një vazo tjetër dhe krasitini degët 10 cm nga toka, veçanërisht kur gjethet fillojnë të bien. Në verë kujdesui ta vendosni atë jashtë shtëpisë në temperatura jo më të larta se 18 gradë. Në vjeshtë, duke filluar nga mesi shtatorit, vendoseni vazon brenda gjatë natës.

Lulja e Krishtlindjeve: 5 këshilla për të jetuar gjithë

Siguria

Kjo lule e bukur ka dhe një shkallë të fortë helmimi jo aq për njerëzit, por për kafshët. Qentë dhe macet janë në një rrezik të lartë intoksikimi. Nëse gëlltiten gjethet e kësaj bime, mund të çojnë në ngordhjen e maceve. Për këtë arsye është mirë t’i mbani në vende të larta, larg kafshëve shtëpiake.

Horoskop