Personazh / 9 Shkurt 2021, 12:48

Edhe Shqipëria ka ndikuar në luftën kundër Covid, farmacistja Aulona Brahimaj na tregon se si

Edhe Shqipëria ka ndikuar në luftën kundër Covid,

Përgatiti ANI JAUPAJ

Ndërsa e gjithë fushata e vaksinimit kundër Covid 19 vijon në të gjithë botën, vendet e Ballkanit janë vetëm në fillim. Në Shqipëri, për shembull janë bërë vetëm injeksionet e para. Mirëpo, nëse vendi nuk ka zhvilluar vijimësinë e vaksinës, ka qenë pjesëmarrës në luftën kundër Covid, në një mënyrë tjetër, përmes bimëve medicinale.

Sipas prodhuesve, përbërësit aktivë që shpërndahen nga Shqpëria, si boronicat e egra, për shembull, janë përdorur në shumë laboratorë për të zhvilluar trajtimin kundër Koronavirusit.

Edhe Shqipëria ka ndikuar në luftën kundër Covid,

Bimët medicinale, sipas mediave të huaja, janë burim shumë i mirë i vendit duke e përcaktuar atë si një nga prodhuesit më të mëdhenj në Europë, me 12.000 ton të eksportuar, çdo vit. 95% e bimëve janë eksportuar kryesisht në Gjermani dhe Shtetet e Bashkuara, por edhe në disa vende të tjera të Europës si Italia apo Franca. 

Pavarësisht izolimit, në këtë pikëpamje viti 2020 ka qenë një vit shumë i mirë për eksportin e bimëve medicinale. Ndërsa gjatë verës prodhuesit i frikësoheshin më të keqes, muajt e ardhshëm treguan që viti i shkuar ka shënuar një rekord që ka arritur shifrën e 50 milion dollarëve. Prodhimi është stimuluar në masë nga industria farmaceutike.

Sipas farmacistes Aulona Brahimaj është e vërtetë që nuk është rritur vetëm eksporti. “Edhe përdorimi i bimëve medicinale në vend është shtuar mjaft gjatë këtij viti sepse në të gjitha rastet, trupi duhet të qëndroj i hidratuar, jo vetëm kur preket nga Covid, dhe përdorimi i bimëve përmes çajrave, e ndihmon trupin. Ndër shumë bimë, ato që janë përdorur më shumë gjatë pandemisë kanë qenë dafina, anasoni, piperi i zi dhe karafili. Rekomandoj veçanërisht përdorimin e çajit të dafinës, shoqëruar me pak mjalt, gjatë ditëve që trupi lufton me Covid. Edhe në rast se keni simptoma të lehta, mos i ndalni çajrat! Jo të gjitha bimët që përmenda janë tonat, por jemi të bekuar me më kryesoren, dafinën”  .

Edhe Shqipëria ka ndikuar në luftën kundër Covid,

Edhe Shqipëria ka ndikuar në luftën kundër Covid,

Sigurisht që këto bimë nuk shërbejnë vetëm për eksportin, përdoren edhe në Shqipëri, në mënyra nga më të ndryshmet. Ka disa herbalist në Shqipëri që i përdorin e miksojnë për kura nga më të ndryshmet dhe kjo është një anë tjetër e këtyre muajve të gjatë të pandemisë; herbalistët janë kontaktuar nga pacientë të ndryshëm më shumë se kurrë më parë, farmacistët gjithashu.

“Pasi përdorin barnat dhe trajtimet që ka udhëzuar mjeku, njerëzit lodhen sepse nuk shohin përmirësime”- thotë Valentina Petova që ka një farmaci të vogël në qendër të Tiranës. “Shumë njerëz po rikthehen te bimët mjekësore, si një traditë e vjetër e vendit. Është pasuria dhe trashëgimia e Shqipërisë prandaj edhe mjekësia e bimëve po zhvillohet përditë.

Horoskop