Familja / 28 Shkurt 2022, 22:07

Një arsye bindëse pse duhet të mbani një kafshë shtëpiake në shtëpi

Një arsye bindëse pse duhet të mbani një kafshë

Mbajtja e kafshëve shtëpiake lidhet me stresin më të ulët dhe presionin e gjakut dhe kontribuon në ruajtjen e një kujtese të mprehtë, sipas një studimi të ri.

“Studimet e mëparshme kanë sugjeruar se lidhja njeri-kafshë mund të ketë përfitime shëndetësore si ulja e presionit të gjakut dhe stresi,” tha udhëheqësja e studimit Dr. Tiffany Braley, sipas Daily Mail. “Rezultatet tona sugjerojnë se pronësia e kafshëve shtëpiake mund të jetë gjithashtu mbrojtëse kundër humbjes së kujtesës.”

Studiuesit nga Qendra Mjekësore e Universitetit të Miçiganit testuan më shumë se 1300 njerëz që ishin mesatarisht 65 vjeç. Ndërsa 53% e tyre tashmë kishin kafshë, një e treta e grupit të mostrës kishte në pronësi kafshët e tyre të çmuara për më shumë se pesë vjet.

Më pas pjesëmarrësit duhej të kujtonin një listë prej 10 fjalësh menjëherë pasi i dëgjuan, pastaj përsëri pas pesë minutash. Ata gjithashtu numëruan mbrapsht nga 20, dhe më pas nga 100 duke zbritur shtatë nga secili numër, sipas Daily Mail.

Në fund të studimit, studiuesit zbuluan se, pas gjashtë vjetësh, pronarët afatgjatë të kafshëve shtëpiake shënuan mesatarisht më shumë rezultate sesa ata pa kafshë shtëpiake. Provat e mëparshme shkencore kanë treguar se stresi çon në një rënie njohëse, por kafshët shtëpiake mund ta zvogëlojnë atë stres.

Horoskop