Shendeti mendor 31 Mars 2022

Nëse jeni gjithmonë të lodhur, në të vërtetë mund të vuani nga depresioni

Shendeti mendor

Depresioni dhe sindroma e lodhjes kronike janë dy gjendje që mund ta bëjnë dikë të ndihet jashtëzakonisht i lodhur, edhe pas një gjumi të mirë gjatë natës. Është gjithashtu e lehtë të ngatërroni ndjenjat e lodhjes me depresionin dhe anasjelltas.

Depresioni ndodh kur një person ndihet i trishtuar, i shqetësuar ose i pashpresë për një periudhë të gjatë kohore. Njerëzit që janë në depresion shpesh kanë probleme me gjumin. Ata mund të flenë shumë ose të mos flenë fare.

Sindroma e lodhjes kronike është një gjendje që i shkakton personit ndjenja të vazhdueshme të lodhjes pa ndonjë shkak themelor. Ndonjëherë sindroma e lodhjes kronike diagnostikohet gabimisht si depresion.

Cilat janë ndryshimet midis depresionit dhe lodhjes?

Dallimi kryesor midis të dyjave është se sindroma e lodhjes kronike është kryesisht një çrregullim fizik ndërsa depresioni është një çrregullim i shëndetit mendor. Mund të ketë disa mbivendosje midis të dyjave.

Simptomat e depresionit mund të përfshijnë:

•ndjenja të vazhdueshme trishtimi, ankthi ose zbrazëtie;

•ndjenjat e mungesës së shpresës, pafuqisë ose pavlefshmërisë;

•mosinteresimi për hobi që ju pëlqenin dikur;

•konsumoni shumë ose shumë pak ushqim;

•probleme me përqendrimin dhe marrjen e vendimeve.

Simptomat fizike mund të shfaqen edhe kur vuani nga depresioni. Njerëzit mund të kenë shpesh:

•dhimbje koke;

•ngërçet;

•shqetësime stomaku;

•dhimbje të tjera.

Ata gjithashtu mund të kenë probleme me gjumin, gjë që mund të çojë në rraskapitje.

Njerëzit me sindromën e lodhjes kronike shpesh kanë simptoma fizike që zakonisht nuk lidhen me depresionin. Ato përfshijnë:

•dhimbje kyçesh;

•nyjet limfatike të ndjeshme;

•dhimbje muskulore;

•dhimbje fyti.

Depresioni dhe sindroma e lodhjes kronike gjithashtu prekin njerëzit ndryshe kur bëhet fjalë për aktivitetet e tyre të përditshme. Njerëzit me depresion shpesh ndihen shumë të lodhur dhe nuk janë të interesuar të bëjnë ndonjë aktivitet, pavarësisht nga detyra ose sa përpjekje nevojitet. Ndërkohë, ata me sindromën e lodhjes kronike zakonisht duan të angazhohen në aktivitete, por thjesht ndihen shumë të lodhur për ta bërë këtë.

Për të diagnostikuar secilën gjendje, mjeku juaj do të përpiqet të përjashtojë çrregullime të tjera që mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme. Nëse mjeku juaj mendon se keni depresion, ai mund t'ju referojë te një ekspert i shëndetit mendor për vlerësim.

Një lidhje fatkeqe

Fatkeqësisht, njerëzit që kanë sindromën e lodhjes kronike mund të bien në depresion. Dhe ndërsa depresioni nuk shkakton sindromën e lodhjes kronike, sigurisht që mund të shkaktojë lodhje të shtuar.

Shumë njerëz me sindromën e lodhjes kronike kanë çrregullime të gjumit, të tilla si pagjumësia ose apnea e gjumit. Këto shpesh e përkeqësojnë lodhjen sepse i pengojnë njerëzit të pushojnë mirë gjatë natës. Kur njerëzit ndihen të lodhur, ata mund të mos kenë motivim apo energji për të kryer aktivitetet e tyre të përditshme. Mungesa e dëshirës për të bërë diçka mund t'i rrezikojë ata të zhvillojnë depresion.

Lodhja gjithashtu mund të nxisë depresionin. Njerëzit me depresion shpesh ndihen shumë të lodhur dhe nuk duan të marrin pjesë në asnjë aktivitet.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor