Probleme te perditshme 8 Prill 2022

Ja si duken këmbët nga brenda kur vishni taka, cilat janë rreziqet?

Probleme te perditshme

Nëse një grua ka këpucët e duhura, ajo mund të pushtojë botën. Pothuajse të gjitha biem dakord se këpucët janë ato që i japin klasin e duhur një veshjeje, edhe pse qëndrimi në majë të gishtave me taka na kushton rehatinë. Por çfarë po i bëjnë vërtet shëndetit tonë këpucët me takë? Një gazetare në Londër ka realizuar një skaner 3D që mundëson  një pamje 360 ​​gradë të pjesës së brendshme të këmbës, ndërsa mbante veshur këpucët e saj të preferuara me taka. Janë marrë qindra imazhe nga këndvështrime të ndryshme që tregojnë se si struktura e këmbëve të ndryshon nga veshja e takave.

Gjëja e parë që gazetarja Carey vuri re ishte se këpucët i detyronin këmbët e saj në një pozicion të panatyrshëm. Nëse vishni shpesh taka të larta, kjo mund të çojë në "shputën e çekanit" ku nyjet ngecin dhe tendinat tkurren e shtrëngohen, duke i bërë gishtat e këmbëve të duken të përkulura përgjithmonë.

"Këpucët e mia po ma shtyjnë gishtin e madh nga brenda, duke e ekspozuar nyjen në fund dhe duke e bërë atë të dalë jashtë. Me kalimin e kohës, këto mund të zhvillohen në gunga kockore, veçanërisht nëse unë tashmë kam një predispozitë gjenetike ndaj tyre. Skanimi tregoi se takat e mia të larta po i bëjnë këmbët më pak të qëndrueshme duke ndryshuar këndin e metatarsaleve të mia, pesë kockat e gjata në këmbë, nga 20 gradë në 80 gradë"- u shpreh ajo. “Kjo shkakton shtrëngim të muskujve të viçit dhe më pas, kur vishni këpucë të sheshta ‘normale’, kjo do të çojë në mbingarkesë dhe dhimbje në shputat e këmbëve tuaja”, - shprehen mjekët.

Pra, a duhet të hiqni dorë nga takat e larta për hir të shëndetit të këmbëve?

Mjekët këshillojnë “Është mirë t'i vishni ato për një ngjarje apo festë, por nuk është vërtet një ide e mirë t'i vishni në baza ditore. Nëse doni të vishni taka, zgjidhni një palë me gjatësi mesatare, të gjera, me bazë të gjërë në pjesën e përparme, në mënyrë që gishtat të mos jenë shumë të shtrënguar".

Disa nga rreziqet e veshjes së takave të larta:

Dhimbjet e këmbëve: Takat e larta e zhvendosin peshën e trupit përpara, në këmbët tuaja. Kjo vë tendosje në metatarsalën tuaj. Ekzistojnë gjithashtu dy kocka në formë bizele pak poshtë bazës së çdo gishti të madh, të cilat ndihmojnë këmbën të largohet në çdo hap. Veshja e takave mund të ndezë nervat dhe indet rreth këtyre kockave dhe të shkaktojë dhimbje në këmbë, një gjendje e njohur si metatarsalgia. Indi fijor mund të rritet rreth nervave, zakonisht midis gishtit të tretë dhe të katërt. E quajtur neuroma e Mortonit, duket sikur keni një guralec në këpucën tuaj.

Pulpat e shtrënguara: Me kalimin e kohës, ecja me këmbë të ngritura mund të bëjë që fibrat e muskujve të shkurtohen dhe të trashen. Pra, kur vishni të sheshta, pulpat tuaja ndihen të tendosura dhe të parehatshme.

Nyjet: Këto zhvillohen kur këmbët tuaja shpesh shtrydhen në këpucë të ngushta, me majë. Nyja në bazën e gishtit të madh del jashtë duke e bërë të vështirë ecjen.

Gishtët e këmbëve si çekiç: Kur qëndroni me taka të larta, pesha e trupit tuaj shtyhet poshtë në fund të këpucës, duke i detyruar gishtat e këmbëve të përkulen dhe të thurën. Me kalimin e kohës, tendinat në këto gishta mund të shkurtohen dhe nyjet bëhen të ngurta. Nuk mund t'i drejtoni ato edhe kur hiqni takat.

Lëndimi i kyçit të këmbës: Ndryshimi i qendrës suaj të gravitetit mund t'i bëjë kyçet tuaja të paqëndrueshme dhe më pak fleksibël. Sa më e lartë të jetë thembra, aq më i madh është rreziku i humbjes së ekuilibrit dhe rrokullisjes në pjesën e jashtme të këmbës. Kjo mund të zgjasë ligamentet e kyçit të këmbës. Nëse rrëzoheni kur jeni me taka të larta ka më shumë gjasa që t'i dëmtoni ato ligamente apo edhe të thyeni kockat.

Kallot: Kur këmba juaj detyrohet në një pozicion të panatyrshëm, ka më shumë gjasa të formoni shtresa të trasha dhe të ngurtësuara të lëkurës ku këpucët fërkohen me këmbën tuaj.

Futja e thoit në mish: Takat e larta priren t'i bllokojnë gishtat e këmbëve afër njëri-tjetrit deri në fund të këpucës. Përmbushja e kësaj rezistence mund të bëjë që thonjtë e këmbëve të trashen ose të rriten nën lëkurë.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor