Shëndeti i gruas 19 Prill 2022

Gratë mbipeshë kanë dyfish më shumë rrezik të zhvillojnë këtë lloj kanceri

Shëndeti i gruas

Të kesh shumë kilogramë nuk është e dëmshme vetëm për sëmundje të tjera por edhe për zhvillimin e kancerit të mitrës. Shkencëtarët e Universitetit të Bristolit analizuan të dhënat për 120,000 vullnetarë nga shtatë vende të zhvilluara, përfshirë Britaninë e Madhe. Një indeks i masës trupore midis 18 dhe 25 është brenda kufijve të shëndetshëm, ndërsa 25 deri në 30 konsiderohet mbipeshë dhe 30 plus është obez.

Studiuesit zbuluan se rreziku i kancerit të mitrës tek një grua rritej me 88 për qind për çdo njësi matëse. Ekspertët mendojnë se pesha e tepërt disbalancon nivelet e dy hormoneve kryesore - insulinës dhe testosteronit - duke ndihmuar në nxitjen e sëmundjes. Gjetjet tani mund të çojnë në trajtime të reja për të ulur rrezikun e kancerit të mitrës.

Studimi i Kërkimit të Kancerit i financuar nga MB është publikuar në revistën BMC Medicine. Hulumtuesja kryesore Emma Hazelëood tha: "Lidhjet midis obezitetit dhe kancerit të mitrës janë të njohura, por ky është një nga studimet më të mëdha që ka shqyrtuar saktësisht pse kjo është në një nivel molekular.

Kanceri i mitrës – i njohur gjithashtu si endometrial ose i mitrës – prek gati 10,000 gra në vit. Sëmundja është e lidhur ngushtë me obezitetin, pesha e tepërt është përgjegjëse për një të tretën e rasteve. Ekspertët vlerësojnë se rreth një në 36 gra do ta zhvillojnë këtë sëmundje gjatë jetës së tyre, duke e bërë atë kancerin e katërt më të zakonshëm gjinekologjik".

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor