Shëndeti i gruas 22 Prill 2022

Buchu - Ndihmësi për infeksionet e traktit urinar dhe veshkat

Shëndeti i gruas

Çdo një në dy gra vuan nga një infeksion i traktit urinar (më shpesh cistiti) të paktën një herë në jetën e saj. Në të tilla raste vizitat e shpeshta në tualet janë problemi më i vogël. Çfarë është cistiti dhe si të shpëtojmë prej tij?! Një histori e shkurtër për luftën midis cistitit dhe natyrës, e cila gjithmonë ofron mundësi të mira për t'u përballur me infeksionet dhe inflamacionet.

Çfarë është cistiti?

Cistiti - i zakonshëm është i vështirë për t'u eliminuar, ka qenë gjithmonë dhe vazhdon të jetë një shkak serioz i shqetësimit për shumë gra dhe burra në mbarë botën. Po, është e saktë - në fakt, cistiti shfaqet edhe tek meshkujt. Por për shkak të ndryshimeve anatomike në të dy gjinitë, gratë vuajnë 30 herë më shpesh nga cistiti në krahasim me burrat. Kanali urinar i femrës është shumë më i shkurtër (4 cm) se ai i mashkullit (20 cm), i cili predispozon mikroorganizma të ndryshëm të hyjnë lehtësisht përmes tij dhe të infektojnë fshikëzën.

Cistiti është një inflamacion i fshikëzës që zakonisht shkaktohet nga një infeksion bakterial. Në varësi të kohëzgjatjes së këtij inflamacioni, cistiti ndahet në akut dhe kronik. Më i zakonshmi nga të dy llojet është cistiti akut, shkaktar i të cilit në 80-90% të rasteve janë zakonisht bakteret e gjinisë E. coli (Escherichia coli). Bakteri normalisht banon në zorrën e trashë, por kur hyn në traktin urinar, shumohet me shpejtësi dhe shkakton cistitin. Këta “mysafirë të paftuar” të traktit urinar shkaktojnë simptoma të tilla si:

• nxitje për urinim të shpeshtë

• dhimbje dhe djegie gjatë urinimit

• dhimbje dhe parehati në pjesën e poshtme të barkut

• urinë e turbullt dhe të tjera


Cistiti akut mund të bëhet shumë shpejt kronik nëse nuk ndërmerret trajtimi i duhur dhe në kohë. Cistiti kronik shkakton parehati ekstreme. Përveçse dëmton ndjeshëm cilësinë e jetës, trajtimi i cistitit kronik është një proces i gjatë dhe i vështirë, ndaj është e rëndësishme t'i kushtohet vëmendje kohëzgjatjes.

Ndihmës i mirë apo çfarë është Buchu?

Në luftën kundër cistitit, të gjithë e dinë fuqinë e boronicës së kuqe. Vendet e Ballkanit njohin barëra të tjera që ndihmojnë kundër inflamacionit. Megjithatë, a keni dëgjuar për një bashkëpunëtor shumë të mirë në luftën kundër cistitit, bimën Buchu (Barosma betulina)? Buchu, më i njohur dhe i përdorur në mjekësinë tradicionale të Afrikës së Jugut, është një bimë e bukur, me gjelbërim të përhershëm, në formë shkurreje. Gjethet janë pjesa e bimës që përdoren për qëllime mjekësore. Një fakt interesant është aroma e fortë, e cila është e ngjashme me nenexhikun.

Ka mbi 150 lloje të Buchu që rriten në Afrikën e Jugut, por më të zakonshmet prej tyre janë Barosma betulina dhe Barosma crenulate. Përdorimi kryesor i bimës është për infeksionin dhe inflamacionin e traktit urinar, megjithëse në të kaluarën gjethet e bimës janë përdorur edhe për trajtimin e problemeve me tretjen, kollën dhe ftohjen. Në Evropë, provat e fuqisë së Buchu erdhën që në vitin 1821, kur ai u rendit në Farmakopenë Britanike si një trajtim për cistitin, uretritin (inflamacioni i kanalit urinar) dhe nefritin (inflamacioni i veshkave). Disa vite më pas, në vitin 1847, bari iu prezantua mjekëve amerikanë si një ilaç universal për trajtimin e sëmundjeve të veshkave, falë vetive të tij si një diuretik natyral.


Rreth luftës midis Buchu dhe Cistitis

Fuqia e Buchu manifestohet në disa vende. Nga njëra anë, Buchu ka një efekt anti-inflamator. Kjo është për shkak të pranisë së përbërësve aktivë hesperidin dhe limonene. Të cilat janë zbuluar se zvogëlojnë formimin e molekulave të inflamacionit, duke lehtësuar kështu të gjitha simptomat që lidhen me të - veçanërisht dhimbjen, djegien, parehatinë.

Një tjetër veprim i dobishëm i Buchu është aktiviteti i tij antibakterial. Siç u bë e qartë, cistiti është një infeksion i shkaktuar më shpesh nga bakteret. Këto baktere kanë aftësinë për t'u riprodhuar. Efekti i Buchu është për shkak të bllokimit të riprodhimit të tyre dhe i çon ata drejt zhdukjes. Buchu ka një efekt të provuar kundër një sërë bakteresh që kërcënojnë shëndetin e traktit urinar, por më fort kundër E. coli.

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, Buchu ka edhe efekt diuretik (stimulim i prodhimit të urinës), i cili arrihet për shkak të përmbajtjes së të ashtuquajturave flavonoid në bimë. Flavonoidet janë përbërësit aktivë në ekstrakt, të cilët kanë aftësinë të rrisin prodhimin e urinës dhe të stimulojnë mbrojtjen natyrale të traktit urinar. Kjo veti e Buchu është shumë e rëndësishme, pasi në këtë mënyrë fshikëza mund të pastrohet nga bakteret e grumbulluara.

Buchu - arma perfekte në luftën kundër cistitit

Nëpërmjet produkteve natyrale, të sigurta dhe efektive, lufta kundër infeksioneve të traktit urinar dhe veshkave mund të jetë shumë më e suksesshme. Buchu është bari që duhet të bëhet pjesë e arsenalit tuaj në luftën kundër infeksioneve të traktit urinar. Ju mund ta kombinoni Buchun me ekstrakte të tjera natyrale dhe lokale me efektivitet të provuar kundër infeksioneve të traktit urinar dhe veshkave - të tilla si boronica dhe manaferra.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor