Kujdesi per fytyren 26 Prill 2022

Kjo është arsyeja e vetme pse ju dalin puçrra në ballë

Kujdesi per fytyren

Nuk është sekret që lëkura është pasqyrim i shëndetit dhe ata që ndjekin një dietë të shëndetshme, kanë edhe një lëkurë më të pastër. Por, çfarë zbulon në të vërtetë lëkura për shëndetin? Të gjithë ekspertët bien dakord në një pikë: ajo fsheh më shumë mesazhe lidhur me shqetësimet shëndetësore se thjesht shqetësimi për puçrrat. 

 

 

 

 

Në shumicën e rasteve, puçrrat e ballit janë vetëm tregues të një stili jetese jo të shëndetshëm, megjithëse edhe kjo luan një rol të rëndësishëm. Puçrrat e ballit mund të jenë po aq të vështira sa çdo problem tjetër i parandalueshëm i lëkurës.

 

 

 

Nuk është sekret që lëkura është pasqyrim i shëndetit dhe ata që ndjekin një dietë të shëndetshme, kanë edhe një lëkurë më të pastër. Por, çfarë zbulon në të vërtetë lëkura për shëndetin? Të gjithë ekspertët bien dakord në një pikë: ajo fsheh më shumë mesazhe lidhur me shqetësimet shëndetësore se thjesht shqetësimi për puçrrat. 

 

 

 

Dermatologët mund të përdorin fytyrën si një hartë për të zbuluar një sërë problemesh – nga dehidratimi, stresi deri në problemet me frymëmarrjen dhe çrregullimet hormonale. Mjeku dermatolog Gary Goldfaden zbulon disa nga problemet shëndetësore që mund t’i diagnostikoni edhe duke parë fytyrën.

Puçrrat në ballë: Aknet ose puçrrat në fytyrë mund të shkaktohen nga një sërë gjendjesh, megjithatë lidhen më së shumti me hormonet dhe stresin. Nëse nivelet e stresit janë të larta, trupi prodhon më shumë hormone të stresit, që shkaktojnë mbiprodhim të yndyrës duke rritur kështu gjasat për shfaqje të puçrrave. Ndryshimet në mënyrën e jetesës, si aktiviteti fizik dhe djersitja mund të ndihmojnë në rregullimin e qarkullimit të gjakut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çfarë i shkakton këto puçrra?

Ekzistojnë mjaft arsye prapa puçrrave të vazhdueshme të ballit, disa prej tyre janë jashtë kontrollit tonë, dhe disa prej tyre janë brenda nesh. Aknet e bardha apo pikat e zeza që pllakosin ballin nganjëherë mund të kenë të bëjnë me ciklin tuaj menstrual, si dhe me hormonet, veçanërisht nëse jeni nën 25 vjeç.

Sidoqoftë, puçrrat tuaja në ballë ka të ngjarë të jenë më pak hormonale sesa puçrrat tuaja të mjekrës, pasi mjekra është sinonim me raste të puçrrave hormonale. Kjo do të thotë se pjesa më e madhe e puçrrave të ballit qëndron në kontrollin tonë, dhe ka gjasa që ju po bëni gjëra të gabuara për të cilat as që jeni në dijeni.

Si mund t'i parandaloni ato?

Në ndryshim nga puçrrat e mjekrës, puçrrat e ballit mund të zhduken lehtësisht duke bërë ndryshime delikate në stilin e jetës tuaj. Lënia e çdo zgjedhjeje jo të shëndetshme të jetesës do të bëjë padyshim çudira për parandalimin e akneve, duke përfshirë edhe sigurimin e gjumit tetë orë në natë dhe konsumimin e ushqimeve të rënda me zink si peshq dhe arra, si dhe yndyrna të shëndetshme. Sidoqoftë, nëse keni provuar të gjitha opsionet më sipër dhe nuk keni pasur dobi, Medical News Today thotë se ka mjete të tjera që ju mund t'i keni në shtëpi dhe mund t'i përdorni për të ndihmuar zhdukjen e puçrrave nga balli si edhe inflamacionet.

Peroksidi i benzolit, acidi salicilik dhe retinoli janë disa nga mënyrat më efektive për të shmangur puçrrat e ballit, shumë prej të cilave gjenden në produktet e bukurisë së përditshme.

Si gjithmonë, ilaçet mund të jenë një zgjidhje për acarimin e akneve të ballit, por sigurohuni që të konsultoheni me një profesionist të lëkurës dhe mjekun e përgjithshëm përpara se të angazhoheni në këtë gjë.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor