Familja / 28 Prill 2022, 11:55

I biri përfundoi në spital, paralajmërimi i nënës: Kujdes nga këto lloj ëmbëlsirash, mund të shkaktojnë djegie të gjuhës te fëmijët

I biri përfundoi në spital, paralajmërimi i nënës:

Një nënë ka paralajmëruar gjithë prindërit e tjerë pasi djali i saj pësoi djegie të tmerrshme pasi hëngri disa ëmbëlsira. Djali kishte nevojë për kujdes urgjent mjekësor pasi përmbajtja e lartë e acidit në karamele i dogji gjuhën. “Është e rëndësishme që prindërit dhe kujdestarët të jenë të vetëdijshëm për potencialin e djegieve të shkaktuara”, - thanë mjekët e urgjencës.

Nëna e vogëlushit në Perth, Australi, donte të sigurohej që asnjë fëmijë tjetër të mos vuante nga ngrënia e ëmbëlsirave.Ajo tregon djalin duke nxjerrë gjuhën e tij, me një copëz të kuqe dhe të përflakur në qendër.

Ëmbëlsirat e tharta mund të jenë të shijshme, por të vegjlit kanë gjuhë të ndjeshme, kështu që është e rëndësishme që nëse u jepni atyre ëmbëlsira, të mos zgjidhni varietetin e thartë. Karamelet gjithashtu përmbajnë shumë sheqer dhe NHS thotë se marrja e sheqerit është më e larta tek fëmijët e moshës 11 deri në 18 vjeç.

Fëmijët e moshës 4 deri në 6 vjeç nuk duhet të kenë më shumë se 19 gram sheqer në ditë, që është e barabartë me pesë kube sheqeri. Fëmijët e moshës 7 deri në 10 vjeç nuk duhet të kenë më shumë se 24 gram sheqer në ditë, kjo është e barabartë me gjashtë kube sheqeri.

Nuk është e qartë se çfarë marke ishin ëmbëlsirat, por disa prodhues thonë se të gjithë kanë nivele të ndryshme ndjeshmërie kur bëhet fjalë për ëmbëlsirat e tharta. Një nënë tjetër zbuloi më parë djegiet e tmerrshme të vajzës së saj pasi ajo kishte marrë një ëmbëlsirë nga vëllai i saj.

Çfarë duhet të bëni nëse fëmija juaj djeg gjuhën

Djegiet e gjuhës mund të jenë të pakëndshme dhe trajtimi për të duhet të përfshijë ndihmën e parë bazë. Përpara se të shkoni te mjeku ose farmacisti, ka gjëra që mund të bëni për të ndihmuar në uljen e dhimbjes së një djegieje në gjuhë.

•shpëlajeni zonën me ujë të ftohtë për disa minuta;

•thithni një kub akulli – por sigurohuni që të mos ketë kreshta të mprehta;

•shmangni lëngjet e nxehta që mund të irritojnë djegien;

•jepini një ilaç të përshtatshëm për lehtësimin e dhimbjes për të ndihmuar me inflamacionin dhe parehatinë.

Burimi: The Sun

Horoskop