Familja / 29 Prill 2022, 11:57

A ndikon koha kur kryeni marrëdhënie apo kënaqësia e arritur nëse do të bëni djalë apo vajzë?

A ndikon koha kur kryeni marrëdhënie apo kënaqësia e arritur

Në fillim të këtij viti, një grua pakistaneze ishte aq e dëshpëruar për të pasur një djalë, sa thuhet se nguli një gozhdë në kokën e saj bazuar në këshillat e një "shëruese të besuar". Ndërsa historia është ekstreme, ajo nxjerr në pah dëshirën e fortë që kanë shumë prindër për të kontrolluar gjininë e foshnjave të tyre të palindura.

Por mjekët thonë se nëse nuk i nënshtroheni IVF-së dhe nuk bëni kontroll gjenetik para implantimit, nuk ka asnjë mënyrë për të kontrolluar gjininë e fetusit tuaj, pavarësisht se çfarë mund të pretendojnë këshillat e grave të vjetra. “Shkenca na thotë se ju në thelb keni një shans 50-50 për të pasur një djalë apo vajzë kur mbeteni shtatzënë”, tha Dr. Sherry Ross, një obstetër gjinekolog.

Pse nuk mund ta kontrolloni gjininë e fëmijës suaj

Për të kuptuar pse nuk mund ta kontrolloni seksin e fëmijës suaj, le të rifreskojmë bazat e biologjisë. Femrat kanë një vezë, e cila ka një kromozom X. Meshkujt kanë spermë, e cila mbart një kromozom X ose Y. Nëse veza fekondohet nga një spermë X, ajo është XX, ose biologjikisht femër. Nëse fekondohet nga një kromozom Y, është XY, ose biologjikisht mashkull.

Megjithëse shumica e njerëzve përdorin termat seks dhe gjini në mënyrë të ndërsjellë, të qenit XX ose XY nuk përcakton domosdoshmërisht nëse fëmija juaj do të identifikohet si djalë apo vajzë. Ajo përcakton vetëm seksin e tyre biologjik.

Ka këshilla të grave të vjetra në shumë kultura që ofrojnë këshilla për prindërit që duan të kenë një djalë ose një vajzë. Mitet janë të ndryshme dhe mbulojnë atë që duhet të hani, kohën e seksit, në çfarë pozicioni duhet ta bëni atë dhe nëse duhet arritur apo jo orgazma. Këto mite kanë vetëm një gjë të përbashkët: ato nuk janë të vërteta. "Nuk ka asnjë provë mjekësore që sugjeron se ju mund të ndikoni gjininë," tha Ross.

Ekziston një përjashtim: Nëse i nënshtroheni IVF-së dhe i bëni embrionet tuaja të testuara gjenetikisht përpara implantimit, mund të zgjidhni një embrion mashkull ose femër. Ky opsion është veçanërisht i rëndësishëm për njerëzit që përpiqen të shmangin kalimin e sëmundjeve si anemia drapërqelizore, e cila gjendet kryesisht te meshkujt.

Disa klinika të riprodhimit të asistuar ofrojnë gjithashtu larjen ose klasifikimin e spermës, e cila synon të ndajë spermën X dhe Y në mënyrë që të rrisë shanset për të pasur seksin tuaj të dëshiruar. Kjo teknikë, e cila përdoret me inseminimin intrauterin mund të rrisë shanset për të pasur një vajzë në 60% dhe shanset për të pasur një djalë në 70%.

Ndërsa mësojmë më shumë rreth konceptimit dhe shëndetit riprodhues, shkenca e zgjedhjes së një djali apo vajze po ndryshon. Hulumtimet e kaluara kanë sugjeruar që spermatozoidet Y, të cilat prodhojnë meshkuj, notojnë më shpejt. Për shkak të kësaj, shkencëtarët menduan se të bësh seks më afër ovulacionit mund të rrisë shanset për të pasur një djalë, me pak fjalë, spermatozoidi mashkullor kishte më shumë gjasa të fitonte atë garë me vezën. Sidoqoftë, një studim i vitit 2020 zbuloi se nuk kishte asnjë ndryshim në madhësinë ose modelin e lëvizjes midis spermës X dhe Y.

Ballafaqimi me zhgënjimin gjinor

Është normale që prindërit të duan një gjini specifike dhe të ndihen të zhgënjyer kur mësojnë se nuk do të kenë djalin ose vajzën e vogël që kishin imagjinuar. Për shumicën e njerëzve, kjo ndjenjë kalon sapo fëmija lind, tha Ross. “Ndërsa përfshirja me përrallat e grave të vjetra mund të jetë argëtuese, është më mirë të mbani nën kontroll pritshmëritë”, - tha Ross.

Horoskop