Orakulli i kuzhinës 30 Prill 2022

Nëse konsumoni këto lloj ushqimesh mund të përjetoni ankth

Orakulli i kuzhinës

Të kënaqesh me ushqime të ëmbla herë pas here nuk është një gjë e rëndë . Ndonjëherë ne të gjithë kemi nevojë për pak ëmbëlsi dhe është e rëndësishme të trajtoni mirë veten dhe t'i shijoni në maksimum në raste të veçanta. Megjithatë, sheqernat e rafinuar mund të mos jenë nxitësit e humorit që ne shpesh mendojmë se janë. Një hulumtim sugjeron se konsumimi i sasive të konsiderueshme të sheqerit të përpunuar mund të rrisë ankthin, të zbehë humorin tuaj dhe t’ju bëjë të ndiheni plotësisht nervoz.

Pse? Sipas Meghan O’Hara, kjo ka të bëjë me  lidhjen mendje-zorrë, si dhe marrëdhënien tuaj me ushqimin. “Ka disa mekanizma të ndryshëm, disa fiziologjikë dhe disa emocionalë, që mund të jenë në lojë kur hahet sheqerna të përpunuara”.

Kur hani ushqime të pasura me sheqerna të përpunuara, O’Hara thotë se zorrët dhe truri në fakt “flasin” për këtë.“Kur ne hamë sheqerna të shtuara, ato ushqejnë bakteret në zorrët tona”, thotë ajo. “Nëse kemi një rritje të tepërt të baktereve të padobishme, kjo mund të ushqejë problemet e humorit.

Shkencëtarët kanë zbuluar se bakteret e zorrëve prodhojnë neurotransmetues si serotonina, dopamina dhe GABA, të cilat të gjitha luajnë një rol kyç në rregullimin e humorit”. (GABA, ose acidi gama-aminobutirik, është një neurotransmetues që bllokon impulset midis qelizave nervore të trurit tuaj dhe nivelet e ulëta të GABA kanë qenë të lidhura me çrregullime të humorit). Disa mikro-organizma në zorrë ndikojnë gjithashtu në mënyrën se si njerëzit metabolizojnë këto komponime, duke rregulluar në mënyrë efektive sasinë e këtyre neurotransmetuesve që qarkullojnë në gjak në tru. Kjo mund të ndikojë në humorin tonë në mënyra të ndryshme.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor