Femijet 30 Prill 2022

Prindër, ky është gabimi më i madh që po bëni me fëmijën tuaj të mitur

Femijet

I kërkoni ndonjëherë falje fëmijës tuaj? Ju ka shkuar ndonjëherë në mendje mendimi për t'i kërkuar falje një vogëlushi? Shpesh nuk na shkon në mendje t'i kërkojmë falje një fëmije, për shkak të mënyrës se si e shohim marrëdhënien tonë me fëmijën. Prej brezave, marrëdhënia fëmijë-prind është parë gjithmonë si ajo e një dhuruesi dhe kërkuesi, mësuesi dhe nxënësi, më i madhi dhe më i riu, i vogël dhe i madh dhe lista vazhdon.Është koha për të bërë disa ndryshime në rregullat shoqërore të cilat ndiqen prej brezash.

Brezi i mëparshëm para nesh kishte një mënyrë tjetër prindërimi, e cila ishte e kushtëzuar ndërsa sot kemi shumë gjëra të tjera. Më parë ishte e pakonceptueshme që prindi të kërkonte falje. Prindërimi i sotëm duhet të merret me internetin, metodat e thjeshta të komunikimit, një këndvështrim tjetër për miqësinë dhe një kuptim shumë të dallueshëm të marrëdhënieve. Prindërimi në brezin tonë nuk ka asnjë pozicion për kufijtë midis prindit dhe fëmijës. Me kaq shumë mënyra të disponueshme për një person për t'u kënaqur, është e rëndësishme të thyeni kufirin  prindërorë dhe t'i përfshini fëmijët në jetën tuaj. Këto ditë, marrëdhëniet prindër-fëmijë janë rrugë të dyanshme dhe kanë të bëjnë më shumë me përfshirjen, pranimin dhe llogaridhënien.

Fëmija juaj është gjithmonë reflektimi juaj. Mendja e zbrazët e një fëmije do t'i kuptojë gjithmonë gjërat nga prindërit dhe të moshuarit. Kjo është arsyeja pse gjithmonë paralajmërohet se fëmijët nuk duhet të ekspozohen kurrë ndaj marrëdhënieve abuzive dhe kjo është arsyeja pse shumë prindër zgjedhin të largohen nga një martesë e trazuar përpara se ajo të fillojë të ndikojë tek fëmija. Mendja e një fëmije thith sjelljen nga prindërit. Nuk ka rëndësi se sa i mësoni ata, një fëmijë do ta ndjekë diçka vetëm kur ju sheh duke e bërë atë. Imitimi është një mënyrë e lindur përmes së cilës fëmija mëson sjelljen.Këtu kuptohet edhe rëndësia e faljes në marrëdhënien prind-fëmijë.

Nëse doni që fëmija juaj të bëhet më empatik, më i edukuar dhe njeri më i mirë atëherë duhet t’i kërkoni falje kur shihni se keni bërë një gabim.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor