Orakulli i kuzhinës 2 Maj 2022

Si të dallojmë nëse ushqimet janë të freskëta kur bëjmë pazar

Orakulli i kuzhinës

Në ditët e sotme, është mjaft e lehtë të gjesh shumëllojshmëri produktesh ushqimore dhe jo vetëm. Por ajo që bëhet më e vështirë sot, është sidomos garancia për sigurinë ushqimore. Si të jemi të sigurt se produktet ushqimore që zgjedhim janë të shëndetshme e të freskëta? Truket e mëposhtme do t’ju ndihmojnë të kuptoni.

Ullinjtë

Kur zgjidhni ullinj, është më mirë të zgjidhni ata me fara. Kjo ndodh sepse pas heqjes së farave, ullinjtë vendosen mbi një turshi që futet brenda dhe mund ta bëjë frutën të duket si pure. Për më tepër, ajo zbeh shijen e vërtetë të ullinjve kur futet brenda.

Salmoni

Sado e habitshme që mund të duket, peshku i freskët nuk duhet të ketë një erë peshku të theksuar. Nëse e ndjeni këtë, ka të ngjarë që peshku të mos jetë i freskët. Një tjetër dallues është ngjyra. Peshqit salmon që rriten në një fermë zakonisht kanë ngjyrë rozë të lehtë, ndërsa peshqit e egër zakonisht kanë nuanca më të errëta. Nëse ka njolla gri ose kafe në sipërfaqen e peshkut, kjo tregon se peshku është ruajtur për një kohë të gjatë.

Hurmat

Hurmat e freskëta mund të rrudhen, por jo shumë, as nuk duhet të jenë shumë të ashpra. Frutat e thata janë më të mirat kur duket mishi dhe kanë lëkurë paksa të shkëlqyeshme.

Hudhra

Nëse aroma është shumë e theksuar, ka të ngjarë që perimet të jenë të vjetra ose të mos jenë ruajtur në mënyrën e duhur. Për më tepër, ajo gjithashtu mund të kishte filluar të kalbet brenda.

Panxhari

Kur blini panxharë, duhet të siguroheni që t’i kushtoni vëmendje madhësisë dhe rrënjës së perimeve. Është më mirë të zgjidhni një panxhar jo shumë të madh pa shumë qime në bisht, përndryshe rrezikoni të merrni një produkt të fortë dhe jo të ëmbël.

Avokadot

Çdo njollë e theksuar që ndryshon nga ngjyra kryesore tregon se diçka nuk është në rregull me këtë fruta. Është mirë të shmangni avokadot me shenja të errëta të lëkurës, pasi kjo shpesh është një shenjë se procesi i kalbjes ka filluar.

Limonët

Së pari, një limon i mirë mund të dallohet nga pesha e tij dhe trashësia e lëkurës së tij. Lëkura e hollë dhe një gropë ku dikur ishte kërcelli me vija të vogla që rrezatonin prej saj janë shenjë e një limoni me cilësi të mirë. Ato tregojnë se ka një përmbajtje të lartë mineralesh në fruta.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor