Kuriozitete 11 Maj 2022

Vërtetohet shkencërisht: prekja ka fuqinë të na shërojë nga traumat e të kaluarës

Kuriozitete

Vite më parë, kur po shkruaja për fuqinë e prekjes, hasa në kërkime që më tronditën. I pari ishte një eksperiment me bebe shimpanze, të cilët preferonin më mirë të kapeshin pas një nëne shimpanzeje të butë dhe të rreme (sepse dukej sikur po prekeshin) sesa të ushqeheshin. Prekja ishte më e rëndësishme se ushqimi.

Eksperimenti i dytë tregoi se nëse prekje dikë, qoftë edhe pak, ai do të ishte më i sinqertë kur të pyetej për marrjen e monedhave nga një kuti. Dhe në një eksperiment të ri, shkencëtarët në Universitetin Nottingham Trent kanë treguar se si prekja lehtëson ndjenjat e shqetësimit duke ndryshuar aktivitetin e trurit.

Ata përdorën një terapi psikologjike të njohur si "Havening Touch", e cila përfshin prekjen edukative për të ndihmuar njerëzit të shërohen nga ngjarjet traumatike. Pjesëmarrësit që kishin pasur një mendim ose ngjarje mesatarisht shqetësuese, të paktën një muaj para studimit, morën pjesë në testimin psikologjik në internet dhe një seancë terapeutike ballë për ballë.

Është një qasje interesante. Udhëhequr nga një terapist me përvojë Havening, një seancë fillon nga pjesëmarrësi duke menduar për ngjarjen ose kujtesën e tyre shqetësuese. Më pas, ata bëjnë rreth katër cikle aktiviteti, të tilla si emërtimi i kafshëve duke filluar me shkronja specifike, këndimi i një kënge të fëmijërisë, mendimi për fotot e imazheve të lumtura dhe të imagjinohej sikur shihej një ndeshje tenisi. Praktikuesi e prek pjesëmarrësin me një lëvizje të butë gjithëpërfshirëse ose mbi fytyrën, krahët dhe shpatullat ose pëllëmbët e tyre gjatë aktiviteteve.

Para, pas dhe gjatë seancës pjesëmarrësit raportuan disponimin e tyre dhe iu nënshtruan një skanimi të trurit dhe humori u përmirësua. Për më tepër, ata që bënë një test psikometrik pasues dy javë më vonë thanë se ndiheshin më mirë mendërisht. Shqetësimi i vetë-raportuar ra gjatë seancës me "Havening Touch" sesa një seancë pa të. Kjo u shfaq në skanimet e trurit si një rritje e valëve beta të trurit dhe një rënie në aktivitetin gama.

Kjo pasqyron ndryshimet në një rrjet të trurit të njohur si sistemi limbik. Ai përpunon emocionet, duke mbështetur teorinë se "Havening Touch" ndihmon në lehtësimin e ndjenjës së frikës ose kërcënimit.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor