News / 13 Maj 2022, 15:30

4 ushqimet e perditshme që po ju ekspozojnë ndaj rrezikut të kancerit

4 ushqimet e perditshme që po ju ekspozojnë ndaj rrezikut të

Të dish se cilat janë ushqimet që duhet të shmangësh është po aq e rëndësishme sa të dish se cilat janë ato që duhet të vendosësh në pjatën tënde. Në fakt, distancimi nga disa ushqime mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të zhvillimit të kancerit. Edhe pse çdokush mund të zhvillojë kancer, dieta që ndiqni luan një rol të rëndësishëm për të ulur ose rritur rrezikun.

Roli që luan dieta në përcaktimin e rrezikut të kancerit është i diskutueshëm. Sipas një hulumtimi disa artikuj dietik janë lidhur me një rrezik të shtuar.

Më poshtë ju tregojmë 4 ushqime të përditshme që janë zbuluar se kanë një lidhje me rritjen e rrezikut të kancerit.

1. Vajra bimore të hidrogjenizuara

Kjo është një lloj yndyre që përdoret nga prodhuesit e ushqimeve për t'i mbajtur ushqimet më të freskëta për më gjatë. Hulumtimet kanë zbuluar se vajrat bimore të hidrogjenizuara janë të lidhura me rritjen e rrezikut të zhvillimit të kancerit të prostatës. Kjo është për shkak të yndyrave trans që janë të zhytura në këto vajra. Yndyrnat trans janë një nga llojet më të këqija të yndyrave. Ata dihet se kontribuojnë në kancer, sëmundjet e zemrës dhe problemet e sistemit imunitar.
Fondi Botëror për Kërkime ndaj Kancerit nuk ka gjetur asnjë provë të drejtpërdrejtë se konsumi i vajrave të perimeve ose farave në mënyrë të moderuar rrit rrezikun e kancerit. Megjithatë, yndyrnat dhe vajrat janë të pasura me kalori dhe shpesh gjenden në ushqime të përpunuara si ëmbëlsira, pasta dhe biskota. Ne e dimë se konsumimi i shpeshtë i ushqimeve të përpunuara me kalori të lartë mund të kontribuojë në shtimin e peshës, mbipeshë dhe obezitet, të cilat nga ana tjetër mund të rrisin rrezikun e të paktën 12 llojeve të ndryshme të kancerit.

2. Ushqime të kripura

Hulumtimet kanë treguar se ushqimet e pasura me kripë mund të jenë një faktor i rëndësishëm për zhvillimin e kancerit të stomakut. Kripa mund të dëmtojë mukozën e stomakut dhe të shkaktojë lezione, të cilat janë zona të indeve të trupit që janë dëmtuar. Nëse lihet të zhvillohet, ky reagim mund të shkaktojë kancer në stomak. Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktohet edhe nga konsumimi i tepërt i kripës në dietë.
Ndonëse mund të mos shtoni shumë kripë në ushqimin që gatuani, pjesa më e madhe e kripës që konsumojmë vjen nga ushqimet e paketuara dhe të marra si pica, byrekët, salcat, buka dhe drithërat e mëngjesit. Vlen të theksohet se një ushqim mund të jetë i pasur me kripë dhe të mos ketë shije të kripur.

3. Sheqer i rafinuar

Sheqeri i rafinuar është një formë e përpunuar e sheqerit natyral të nxjerrë nga ushqime të tilla si kallami, panxhari i sheqerit dhe misri. Natyra e përpunuar e sheqerit të rafinuar mund të shkaktojë që qelizat e kancerit të metabolizohen në trup. Sheqeri i rafinuar mund të rrisë gjithashtu rrezikun e zhvillimit të obezitetit, diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve të zemrës. Nuk ka prova të mira që sheqeri i rafinuar ose lloje të tjera sheqeri shkaktojnë kancer. Shumë sheqer në dietën tonë mund ta bëjë më të vështirë mbajtjen e një peshe të shëndetshme.

4. Miell i bardhë i përpunuar

Një tjetër përbërës shqetësues është mielli i bardhë i përpunuar, i cili gjendet në pasta, bukë dhe ushqime të tjera të përditshme. Mielli zbardhet me gaz klorin, i cili është një kimikat që përdoret për ta bërë miellin më të bardhë.
Mielli i bardhë i përpunuar ngre nivelin e insulinës dhe sheqerit në gjak për shkak të shkallës më të lartë të glicemisë. Është më e lehtë që tumoret e kancerit të rriten në trup nëse nivelet e sheqerit në gjak të personit janë më të larta. Rritja e niveleve të sheqerit në gjak çon në rezistencën ndaj insulinës, e cila mund të rrisë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë, si dhe kancereve të tjera si kanceri i veshkave.

Horoskop