Familja / 18 Maj 2022, 17:16

Këto 7 aftësi i ndajnë fëmijët e suksesshëm nga "ata që hasin vështirësi". Ka disa mënyra si mund t’i mësojnë prindërit

Këto 7 aftësi i ndajnë fëmijët e suksesshëm nga

Michele Borba një psikologe edukative, eksperte prindërimi dhe autore e disa librave që ju referohen shëndetit dhe mirëqenies së fëmijëve, thotë se ka 7 aftësi të cilat i ndajnë fëmijët e suksesshëm nga "ata që hasin vështirësi" dhe prindërit mund ti mësojnë ato.

Borba identifikoi shtatë aftësi që fëmijëve u nevojiten për të rritur qëndrueshmërinë mendore, elasticitetin, kompetencën sociale, vetëdijen dhe forcën morale dhe sipas saj këta tregues janë ato që i dallojnë fëmijët e suksesshëm që shkëlqejnë nga ata që "luftojnë".

1. Vetëbesimi

Vetëbesimi i vërtetë është rezultat i të bërit mirë, përballjes së pengesave dhe krijimit të zgjidhjeve. Rregullimi i problemeve të fëmijës suaj ose kryerja e detyrave të tij vetëm për ta i bën ata të mendojnë: “Ata nuk besojnë se mundem”.

Studimet tregojnë se fëmijët që ia atribuojnë notat përpjekjeve dhe fuqive të tyre janë më të suksesshëm se fëmijët që besojnë se nuk kanë kontroll mbi rezultatet akademike. Ndaj nuk këshillohet rregullimi i problemeve të fëmijës kryerja e detyrave që ka.

2. Empatia

Fëmijët kanë nevojë për një fjalor emocional për të zhvilluar ndjeshmëri. Këtu janë mënyrat se si prindërit mund ta mësojnë atë:

Etiketoni emocionet: Emërtoni qëllimisht emocionet në kontekst për t’i ndihmuar ata të ndërtojnë një fjalor emocionesh: “Je i lumtur” “Dukesh i mërzitur.”

Bëni pyetje: “Si ju bëri të ndiheni?” “Dukesh i frikësuar. A kam te drejte?” Ndihmoni fëmijën tuaj të kuptojë se të gjitha ndjenjat janë normale.

Ndani ndjenjat: Fëmijët kanë nevojë për mundësi për t’i shprehur ndjenjat e tyre në një mënyrë të sigurt.

Vini re të tjerët: Vini në dukje fytyrat e njerëzve dhe gjuhën e trupit në bibliotekë ose park: “Si mendoni se ndihet ai njeri?”

3. Vetëkontrolli

Aftësia për të kontrolluar vëmendjen, emocionet, mendimet, veprimet dhe dëshirat tuaja është një nga pikat e forta më të lidhura me suksesin.

4. Integriteti

Integriteti është një grup besimesh, kapacitetesh, qëndrimesh dhe aftësish të mësuara që krijojnë një busull moral që fëmijët mund të përdorin për t’i ndihmuar ata të dinë dhe të bëjnë çfarë është e drejtë.

5. Kurioziteti

Kurioziteti është njohja, ndjekja dhe dëshira për të eksploruar ngjarje të reja, sfiduese dhe të pasigurta.

Për t’i ndihmuar fëmijët të krijojnë kuriozitet, përdorni pajisje dhe lojëra. Jepuni atyre bojë, fije dhe shkopinj për të krijuar gjëra të reja.

6. Këmbëngulja

Këmbëngulja i ndihmon fëmijët të vazhdojnë kur çdo gjë tjetër e bën më të lehtë heqjen dorë.

Mos lejoni që fëmija juaj ta konsiderojë problemin e tij si diçka të tmerrshme. Në vend të kësaj, ndihmojini ata të zbardhin dhe të identifikojnë pengesat e tyre.

7. Optimizmi

Fëmijët optimistë i shohin sfidat dhe pengesat si të përkohshme dhe të mundshme për t’u kapërcyer, kështu që ata kanë më shumë gjasa të kenë sukses.

T’u mësojmë fëmijëve optimizmin fillon me ne. Fëmijët i adoptojnë fjalët tona si zërat e tyre të brendshëm, kështu që gjatë ditëve të ardhshme, përshtatuni me mesazhet tuaja tipike dhe vlerësoni këndvështrimin që u ofroni fëmijëve tuaj./ Burimi: Oranews.tv/

Horoskop