Floket 19 Maj 2022

Arsyet pse na bien flokët që në adoleshencë

Floket

Shumica prej nesh përballen në një fazë të jetës më rënien e flokëve. E ndërsa tek pjesa më e madhe kjo ndodh në një fazë të mëvonshme të jetës sonë, ka shumë njerëz që fillojnë të humbasin flokët e tyre që në adoleshencë.

Rënia e flokëve ose alopecia është diçka për të cilën zakonisht vetëm të rriturit duhet të shqetësohen, por ndonjëherë edhe adoleshentët fillojnë të humbasin flokët e tyre, dhe po padyshim që mund të jetë një shenjë se diçka nuk shkon. Humbja e flokëve tek adoleshentët mund të jetë për disa arsye. Le të shohim se çfarë e shkakton rënien e flokëve tek adoleshentët.

1. Ndryshimet hormonale
2. Ushqyerja e gabuar
3. Stresi i tepërt
4. Medikamentet
5. Stilimi i tepërt
6. Alopecia nga tërheqja
7. Alopecia androgjenike
8. Alopecia areata
9. Trichotillomania (një dëshirë kompulsive për të shkulur flokët e dikujt ose të tuat)
10. Problemet mjekësore
11. COVID

Shumë fëmijë adoleshentë, veçanërisht pas Covid-itkanë patur rënie të flokëve për shkak të përshpejtimit të ciklit të flokëve në fazën telogjene ose të rënies.

Vitet tuaja të kolegjit duhet t'i kaloni duke shijuar përvojën e të mësuarit, shoqërimin dhe fillimin e jetës suaj si të rritur - duke mos u përballur me ankthin për humbjen e flokëve. Nëse vuani nga rënia e flokëve në adoleshencë dhe në fillim të të 20-tave, shkaku mund të jenë hormonet ose shkaqet e përmendura më sipër. Konsultohuni me një specialist sa më shpejt në mënyrë dhe mos e anashkaloni rënien e flokëve duke menduar se është një fazë kalimtare.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor