Marredhenia ne çift 20 Maj 2022

Nëse ju ka ndodhur të ndjeni trishtim pas marrëdhënieve seksuale, ndoshta vuani nga...

Marredhenia ne çift

Ndërsa supozimi i zakonshëm është se meshkujt e dëshirojnë seksin fizikisht më shumë se femrat, ndërsa femrat kërkojnë emocione, femrat shoqëroheshin gjithashtu me një ndjenjë trishtimi, lot apo nervozizëm, menjëherë pas seksit. Nëse nuk e keni përjetuar ose nuk jeni pajtuar me arsyen pse ndiheni në këtë mënyrë, dijeni se mund të vuani nga disforia postkoitale.

Në fakt, një studim i kohëve të fundit arriti në përfundimin se nuk janë vetëm gratë që ndihen në këtë mënyrë, por edhe burrat ndihen të trishtuar pas seksit për shkak të disa ndjenjave të tyre. Burrat vuajnë gjithashtu nga PCD, gjë që rezulton në trishtim, lot ose nervozizëm pas seksit, tha një studim i fundit i botuar në "Journal of Sex and Martal Therapy". Ndërsa gjendja ishte e njohur tek gratë, asnjë studim nuk e kishte identifikuar më parë fenomenin tek meshkujt, thanë studiuesit nga Universiteti i Teknologjisë në Queensland (QUT) në Australi.

Ja se si meshkujt që përjetojnë trishtim pas seksit i përshkruajnë përvojat e tyre:

"Unë nuk dua të më prekin dhe dua të jem vetëm. Gjithçka që dua vërtet është të largohem dhe të shpërqendroj veten nga gjithçka ku kam marrë pjesë".

"Tri fazat e para të ciklit të përgjigjes seksuale njerëzore - eksitimi, akti dhe orgazma - kanë qenë fokusi i shumicës së kërkimeve deri më tani," tha një nga studiuesit, Schweitzer. "Përvoja e fazës post seksit mbetet pak mister dhe për këtë arsye është kuptuar keq. Zakonisht besohet se meshkujt dhe femrat përjetojnë një sërë emocionesh pozitive duke përfshirë kënaqësinë dhe relaksimin menjëherë pas aktivitetit seksual konsensual," shtoi ai.

Studimet e mëparshme mbi përvojën e PCD zbuluan se një përqindje e ngjashme e femrave kishin përjetuar PCD në baza të rregullta. Por rasti me meshkujt nuk është kuptuar mirë për momentin. "Ne do të spekulonim se arsyet janë shumëfaktorale, duke përfshirë faktorët biologjikë dhe psikologjikë," vuri në dukje më tej Schweitzer.

Dëshmitë anekdotike nga mjediset klinike, si dhe llogaritë personale të postuara në blogjet në internet sugjeruan se PCD ndodhte te meshkujt dhe kishte potencialin të ndërhynte në ndërveprimet në çift pas marrëdhënieve seksuale. “Për shembull, është vërtetuar se çiftet që angazhohen në biseda, puthje dhe përkëdhelje pas aktivitetit seksual raportojnë kënaqësi më të madhe seksuale, duke demonstruar se faza pas seksit është e rëndësishme për lidhjen dhe intimitetin”, tha Maczkowiack.

Kujdes nga efektet negative, sepse PCD ka potencialin të shkaktojë shqetësim tek një individ dhe partneri gjithashtu. Mund të prishë marrëdhëniet e rëndësishme dhe të shtojë shqetësimin dhe konflikt, gjë që nga ana tjetër ndikon në marrëdhënien seksuale.

 

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor