Kuriozitete 21 Maj 2022

Rikthejuni shkëlqimin bizhuterive prej ari me këto hapa të thjeshtë

Kuriozitete

Ka shumë njerëz që i adhurojnë bizhuteritë prej ari. Nëse jeni një prej tyre me siguri keni vënë re se pas një farë kohe ari nuk shkëlqen më si më parë apo ju duket sikur po nxihet. Bizhuteria nuk është aq e bukur sa më parë dhe nuk dini çfarë të bëni për ta zgjidhur. Ari i pastër është gjithmonë ari 24 karat. Nëse bizhuteria juaj është më pak se 24 karat, kjo tregon se ajo është e përzier me metale të tjera, të konsideruara "lidhëse", për të rritur fortësinë dhe qëndrueshmërinë e saj. Kjo nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe. Ari është një metal i butë dhe është i prirur për gërvishtje, kështu që përzierja e tij me 10 ose më shumë copa aliazh do të rrisë jetëgjatësinë e tij, por gjithashtu mund ta zbehë me kalimin e kohës.

Si të pastroni bizhuteritë e arit:

Ju mund të pastroni bizhuteritë tuaja ari në shtëpi duke ndjekur këto hapa të thjeshtë:

1.Përzieni pak lëng për larjen e enëve në ujë të ngrohtë (jo të nxehtë).

2. Shtoni disa pika amoniak.

3. Pastrojeni me kujdes bizhuteritë tuaja prej ari me një furçë dhëmbësh të butë.

4. Vendosni bizhuteritë në ujë të vakët për t’i shpëlarë.

5. Thajeni me kujdes bizhuteritë e arit me një peshqir, letër kuzhine ose leckë pambuku.

Shënim: Për shkak të probabilitetitit të lartë që bizhuteritë ari mund të njollosen, ka disa substanca specifike që duhet t'i shmangni: 

Sapuni i fortë: duhet të qëndroni larg çdo sapuni me përbërës të panjohur. Eshtë më mirë të përdorni sapunë të butë,
Klori: Klori, veçanërisht në temperatura të larta si në një vaskë të nxehtë, mund të dëmtojë ose çngjyrosë përgjithmonë bizhuteritë e arit, kështu që është më mirë ta shmangni atë kur i pastroni.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor