Shendeti 26 Maj 2022

Nëse keni këto 7 shenja, kujdes! Mund të vuani nga tensioni i lartë i gjakut

Shendeti

Presioni i lartë i gjakut ndodh atëherë kur forca e gjakut që përshkon enët është vazhdimisht shumë e lartë. Nëse nuk trajtohet, mund të nxisë zhvillimin e komplikimeve serioze, të tilla si një sulm në zemër ose goditje në tru. Pjesërisht ajo që e bën presionin e lartë të gjakut kaq vdekjeprurës është mungesa e simptomave që mund të japin paralajmërimin e gjendjes.

Sidoqoftë, trupi juaj mund të pësojë ndryshime akute nëse presioni juaj i gjakut kalon në territorin e krizës hipertensionale. “Një krizë hipertensionale i referohet një rritje dramatike të presionit të gjakut të një individi”, - shpjegoi doktor Afzal Sohaib.

Në përgjithësi, ekzistojnë dy kategori të një krize hipertensive: urgjente dhe emergjente. “Një krizë urgjente hipertensive i referohet një situate kur presioni i gjakut i një individi është dukshëm i lartë por nuk pritet të ketë shkaktuar dëmtime të organeve”, shpjegoi mjeku. “Një krizë hipertensive emergjente, nga ana tjetër, i referohet kur presioni i gjakut i një pacienti është aq i lartë sa që ka ndodhur dëmtimi i organeve, duke e vënë individin në rrezik të komplikimeve kërcënuese për jetën”.

Sipas doktorit Sohaib, ka shumë shenja paralajmëruese të dukshme që tregojnë se trupi juaj mund të përballet me një krizë hipertensive:

Çrregullime vizuale

Konfuzion

Dhimbje koke

Dhimbje gjoksi

Gulçim

Krizë

Ndjenja e skuqjes.

Sipas doktorit Sohaib, nëse jeni të shqetësuar për shëndetin tuaj të zemrës dhe po përjetoni ndonjë nga këto simptoma, duhet të flisni me mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor