Kujdesi per trupin 27 Maj 2022

Prodhojnë deri në 1 kg djersë në ditë, ja pse duhet patjetër t'i lajmë mirë këmbët kur bëjmë dush

Kujdesi per trupin

Kjo pjesë e trupit zakonisht neglizhohet ose mendohet se nuk ka aq shumë nevojë për t'u larë mirë, por e vërteta është ndryshe.  Këmbët tona mund të prodhojnë 1 litër djersë në ditë, pasi ato kanë rreth 250,000 gjëndra djerse! Dhe në kombinim me bakteret që jetojnë në to, krijohet një erë e keqe. Larja ekëmbëve ndërsa bëni dush, jo vetëm që ndihmon në heqjen e erës, por gjithashtu sjell përfitime për gjakun, thonjtë e këmbëve madje edhe për kyçet tuaja.

Larja e këmbëve ndihmon në largimin e erës së keqe

Larja e rregullt dhe e duhur e këmbëve ju ndihmon të largoni papastërtitë, qelizat e vdekura të lëkurës dhe djersën që grumbullohet gjatë ditës. Thjesht shpëlarja e tyre me ujë nuk mjafton, pasi shumica e papastërtive do të mbeten. 

Fërkimi shtesë ndihmon në parandalimin e infeksioneve.

Këmbët janë po aq të ndjeshme ndaj infeksioneve sa pjesët e tjera të trupit dhe bakteret që i mbulojnë ato mund të shkaktojnë lloje të ndryshme inflamacionesh. Fërkimi i këmbëve ndihmon në heqjen e të gjitha shtresave të panevojshme të lëkurës së bashku me mikrobet e tyre dhe parandalon rritjen e kërpudhave, lythave, gungave dhe kallove.

Zvogëlon mundësinë e problemeve të kyçeve.

Rezulton se mund të ketë një lidhje midis lëkurës së fortë në këmbë dhe problemeve me gjunjët, ijet dhe shpinën. Duke qenë se lëkura e tepërt e vdekur nuk hiqet nga këmbët, ajo grumbullohet dhe bëhet më e trashë. Kjo mund të çojë në ndryshime në ecje dhe më vonë të prekë kyçet, këmbët, kockat e shpinës dhe muskujt. Si rezultat, mund të ndjeni një shqetësim gjatë lëvizjes.

Përmirëson qarkullimin e gjakut.

Ndërsa lani dhe pastroni këmbët, bëni një masazh të këndshëm që nxit rrjedhjen e gjakut. Qarkullimi i dobët i gjakut shkakton mungesë oksigjeni dhe kufizon muskujt tuaj që të rriten dhe forcohen. Përveç kësaj, mund të shkaktojë probleme të tilla si dhimbje të muskujve, ngurtësi, dobësi dhe madje edhe mpirje në këmbë.

Mund të ndalojë rritjen e thonjve të këmbëve brenda lëkurës.

Ka disa arsye pse thonjtë e këmbëve futen në lëkurë, të tilla si veshja e këpucëve të ngushta ose thonjtë e prerë keq. Por edhe këmbët e djersitura dhe të pista mund të nxisin këtë gjendje të pakëndshme. Kur gishtat e këmbëve djersiten vazhdimisht, lëkura në majat bëhet e butë, gjë që e bën më të lehtë që thonjtë të futen në lëkurë. 

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor