Shendeti mendor 30 Maj 2022

Keni nepse të çuditshme? Kujdes, mund të jetë fillimi i një sëmundjeje mendore

Shendeti mendor

Me kalimin e viteve, demenca është bërë një shqetësim shëndetësor në rritje në gjithë botën. Demenca nuk është një problem i vetëm, por në thelb një term i përgjithshëm, që mbulon një gamë të gjerë çrregullimesh të aftësive njohëse. Kjo përfshin sëmundjen e Alzheimerit, e cila përbën 60 deri në 80 për qind të rasteve, sipas Shoqatës së Alzheimerit. Njohja e shenjave dhe simptomave të hershme, është shumë e rëndësishme.

Një nga shenjat më të zakonshme të sëmundjes së Alzheimerit, veçanërisht në fazën e hershme, është harrimi i informacionit të mësuar së fundmi. Megjithatë, ka disa tregues të tjerë të hershëm që mund të kenë të bëjnë me dëshirat e ndryshme për ushqim. Një nga format më të rralla të kësaj sëmundjeje, e njohur si demenca frontotemporale (FTD), shkakton probleme me sjelljen, gjuhën dhe çuditërisht zgjedhjet e ushqimit.

Sipas Shoqatës së Alzheimerit, pacientët me FTD mund të “hanë shumë ushqime të ëmbla, të yndyrshme ose karbohidrate dhe të harrojnë sjelljet e tyre në tryezë. Ata gjithashtu mund të mos dinë më se kur të ndalojnë së ngrëni, së piri alkool ose piri duhan”.

Ata që vuajnë nga gjendja degjenerative e trurit mund të harrojnë se si të përtypin dhe gëlltisin ose mund të shpërqendrohen nga mjedisi i tyre. “Shpesh njerëzit me demencë nuk e shijojnë ushqimin dhe nuk përjetojnë shijen si dikur, gjë që mund të ndryshojë preferencat ushqimore. Për shkak se sythat e shijes pakësohen me moshën, njerëzit me demencë zgjedhin ushqime të rënda ose ushqime me shije shumë të fortë”.

Sythat e shijes së një personi zbulojnë katër shije: të ëmbla, të kripura, të tharta dhe të hidhura. Ndërsa njeriu rritet, aq më pak të ndjeshëm bëhen ndaj shijes. Ilaçet për demencën dhe Alzheimer-in gjithashtu se ndikojnë në shijen e individit.

 

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor