Marredhenia ne çift 30 Maj 2022

Pse jeta seksuale bëhet më e vështirë për gratë pas kësaj moshe?

Marredhenia ne çift

Nuk ka një moshë që "ndalon" aktivitetin seksual tek gratë, megjithatë menopauza dëmton shpeshtësinë e tij dhe në fund cilësinë e jetës së tyre seksuale. Fakti që seksualiteti i grave nuk vdes në moshën e mesme nuk duhet të jetë befasi që cilësia e tij të jetë pjesërisht në rënie, pasi menopauza duket të jetë pengesa kryesore për kënaqësinë seksuale.

Sipas një studimi të Universitetit të Miçiganit, 43% e grave thanë se ishin seksualisht aktive, por pothuajse e barabartë me përqindjen e grave të moshës së mesme që reduktuan frekuencën për shkak të problemeve shëndetësore.

Në studim morën pjesë rreth 1200 gra amerikane nga mosha 50 deri në 80 vjeçare. Më shumë se një e katërta e tyre thanë se simptomat e menopauzës ndërhyjnë në jetën e tyre seksuale, me një të tretën midis moshës 50 dhe 64 vjeç.

Simptomat e menopauzës ndikojnë në cilësinë dhe shpeshtësinë jetën seksuale të një gruaje, ku gjysma raportojnë se vuajnë prej tyre. Problemet me gjumin dhe shtimi në peshë ishin më të zakonshmet, të ndjekura nga ulja e dëshirës seksuale, djersitjet gjatë natës dhe ndryshimet e humorit.

Në përgjithësi, 28% thanë se këto simptoma ndikuan në jetën e tyre seksuale. 17% deklaruan se problemet e tjera shëndetësore i pengonin jetën seksuale.

Simptomat e menopauzës që ndikojnë:

Edhe pse nuk është e qartë se cilët faktorë kanë ndikimin më të lartë, disa ekspertë theksojnë se menopauza mund të ndikojë te seksi i një gruaje në mënyra të ndryshme:

-Për shkak të ndryshimeve hormonale, mund të ketë thatësi dhe acarim në zonën vaginale, e cila nga ana tjetër mund të shkaktojë dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale. Megjithatë, këto çrregullime janë të menaxhueshme, qoftë me përdorimin e lubrifikantëve ose me trajtime të tjera vaginale.

- Ulja e estrogjenit do të thotë gjithashtu ulje e dëshirës seksuale për shumë gra.

- Në të njëjtën kohë, ndjenja e lodhjes është një dukuri e përditshme, e cila mund të lidhet me djersitjet e natës, sëmundje të tjera kronike apo rutinën e tyre intensive të përditshme, duke e vënë seksin në vend të dytë.

Megjithatë, vetëm 44% e grave ishin konsultuar me një specialist për opsionet e disponueshme të trajtimit që mund të lehtësonin simptomat. Interesant është edhe fakti se pavarësisht mungesës së aktivitetit seksual, 52% e femrave që nuk ishin seksualisht aktive deklaruan se ishin të kënaqura me jetën e tyre seksuale. Megjithatë, kjo ishte më e ulët se përqindja e grave që ishin seksualisht aktive, në 74%.

 

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor