Shëndeti i gruas 3 Qershor 2022

Keni perioda të çrregullta ose të vonuara? Këto 6 probleme mund të fshihen në të vërtetë pas tyre

Shëndeti i gruas

Ka shumë faktorë, nga ndryshimet në ciklin e gjumit deri te stresi, që mund të ndikojnë në ciklin menstrual. Të qenit shtatzënë është një arsye e mundshme për mungesën e menstruacioneve, por ka edhe faktorë të tjerë që ndikojnë në periodat tuaja. Shkaqet e zakonshme mund të variojnë nga çekuilibrat hormonalë deri te gjendjet serioze mjekësore. Ndërsa trupi juaj kalon nëpër tranzicione, cikli juaj menstrual mund të bëhet i parregullt. Një cikël i shëndetshëm menstrual mund të variojë nga çdo 21 deri në 40 ditë. Nëse periodat tuaja vonohen përtej kësaj periudhe kohore, atëherë mund të jetë një tregues i disa problemeve mjekësore.

Këtu janë disa arsye që mund të shkaktojnë ciklin menstrual të vonuar ose të parregullt:

Sindroma e vezoreve policistike

Sindroma e vezores policistike (PCOS) është një gjendje që bën trupin tuaj të prodhojë më shumë nga hormoni mashkullor androgjen. Për shkak të çekuilibrit hormonal, kistet krijohen në vezore dhe kjo mund ta bëjë ovulimin të parregullt. Konsultohuni me mjekun tuaj i cili do të japë mjekimin e duhur për të ndihmuar në rregullimin e ciklit tuaj.

Stresi

Stresi kronik mund të ndikojë në ciklin tuaj menstrual. Stresi kronik aktivizon hormonin e njohur si kortizol, i cili mund të çojë në vonesa ose mungesë periodash.

Aktiviteti i tepërt fizik

Ushtrimi i rregullt është një mënyrë e shkëlqyer për të ruajtur mirëqenien e përgjithshme. Megjithatë, intesifikimi i papritur i ushtrimeve mund të çojë në nivele më të ulëta të estrogjenit, të cilat mund të ndikojnë në ovulimin dhe menstruacionet.

Luhatja e peshës

Pavarësisht nëse jeni nënpeshë apo mbipeshë, një ndryshim në peshën e trupit mund të ndikojë në ciklin tuaj menstrual. Sëmundjet si çrregullimet e të ngrënit dhe diabeti, të cilat gjithashtu shkaktojnë një luhatje të konsiderueshme në peshë, shpesh çojnë në menstruacione të parregullta. Nëse mendoni se kjo mund të jetë arsyeja, duhet të mendoni të konsultoheni me një mjek.

Ndryshim në orarin e gjumit

Ndryshimi i orarit të punës, kalimi në turne të natës ose udhëtimi në një zonë tjetër kohore mund të ndikojë në ciklin menstrual.

Perimenopauza

Gratë që hyjnë në perimenopauzë, në fazën e parë të menopauzës, mund të përjetojnë perioda të rralla ose të vonuara. Cikli menstrual vonohet ose bëhet i parregullt për shkak të niveleve të reduktuara të hormonit të estrogjenit.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor