Familja / 9 Qershor 2022, 16:48

Sfungjeri për lajen e enëve mund të shkaktojë sëmundje, ja ç'të përdorni në vend të tij

Sfungjeri për lajen e enëve mund të shkaktojë sëmundje,

Sipas një studimi të ri të kryer nga hulumtuesit në Norvegji, rezulton se sfungjerët për larjen e enëve përmbajnë më shumë baktere sesa furçat e kuzhinës, të cilat mund të jenë një mënyrë higjienike më e pranueshme për të larë enët.

“Salmonela dhe bakteret e tjera rriten dhe mbijetojnë më mirë në sfungjer sesa në furça, ndërsa arsyeja është se sfungjerët nuk thahen kurrë gjatë përdorimit të përditshëm”, ka thënë Trond Moretro, një shkencëtar në Nofima, instituti norvegjez për kërkime në lidhje me ushqimin. “Një sfungjer mund të përmbajë më shumë baktere sesa numri i njerëzve në planetin Tokë”, ka shtuar autori i studimit të ri të botuar në Journal of Applied Microbiology.

Edhe pse shumë baktere nuk janë të dëmshme, ato që janë (për shembull salmonella) mund të përhapen nga sfungjerët në duar, sipërfaqet e kuzhinës dhe pajisjet dhe potencialisht mund të shkaktojnë sëmundje te njerëzit, pohojnë ekspertët. “Sfungjeri është i lagësht dhe grumbullon mbetje ushqimore që janë gjithashtu ushqim për bakteret, duke çuar në rritjen e shpejtë të baktereve”, - ka shtuar ai.

Ajo që i habiti më shumë studiuesit në gjetjet e tyre, ishte se nuk kishte rëndësi se si njerëzit e pastronin sfungjerin apo sa shpesh e bënin këtë gjë. “Mënyra se si konsumatorët i përdornin sfungjerët e tyre nuk ishte shumë e rëndësishme për sa i përket rritjes së baktereve. Është shumë e vështirë për konsumatorët të shmangin rritjen e baktereve në sfungjer përderisa ato të ndërrohen secilën ditë”, - ka deklaruar Moretro.

Hulumtimi për sfungjerët dhe furçat e përdorura bazohet në një studim laboratorik të publikuar vitin e kaluar nga i njëjti ekip studiuesish, i cili zbuloi se bakteret e dëmshme mbijetojnë më mirë në sfungjer sesa në furça.

Ekspertët rekomandojnë zierjen e sfungjerëve të kuzhinës, për të zvogëluar “një pjesë të ngarkesës bakteriale”, por vetëm këto masa nuk janë të mjaftueshme për të parandaluar kontaminimin. Hulumtimi ishte pjesë e një projekti të sigurisë ushqimore të mbështetur nga Bashkimi Evropian.

Horoskop