Femijet 12 Qershor 2022

Bëhuni një prind i qetë dhe efektiv duke ndjekur këto 5 teknika

Femijet

Asnjë prind nuk dëshiron të njihet si “përbindëshi” në jetën e fëmijëve të tij. Prindërit nuk bërtasin dhe ankohen me qëllim. Ata reagojnë në moment dhe besojnë se nuk ka asnjë mënyrë tjetër për të marrë kontrollin e situatës përveçse të bërtasin dhe të ulërasin në disa momente.

Pasi të keni identifikuar shkaktarët tuaj të zemërimit, filloni duke trajtuar rrënjën e problemit. Çdo prind kërkon një pushim nga përgjegjësitë e tij. Kur përpiqeni të bëni gjithçka vetë, është e natyrshme që të mos ia dilni në mënyrë perfekte.

Më poshtë ju tregojmë 5 hapa që mund të ndiqni për t'u bërë një prind i qetë:

Sensi i humorit

Të rriturit më të suksesshëm në këtë prizëm janë prindër me sens të mirë humori. Nuk është çudi që fëmijët e tyre kënaqen duke sjellë miqtë e tyre në shtëpi. Në familje, humori i mirë inkurajon komunikimin e hapur dhe të pakufizuar, duke siguruar gjithashtu lehtësim nga streset e jetës. Hormonet e stresit reduktohen, endorfinat stimulohen dhe sistemi imunitar forcohet.

Fleksibiliteti

Prindërit fleksibël janë zakonisht mendjehapur dhe të qetë. Ata kurrë nuk futen në situate ku bërtasin dhe gjithmonë gjejnë një zgjidhje paqësore për mosmarrëveshjet e tyre. Në fund të fundit, fëmijët janë natyrshëm sfidues; Prindërit e ngurtë nxisin sfidën dhe rebelimin e fëmijëve të tyre, gjë që gjithmonë i përshkallëzon konfliktet. Gjeni një të mësme të lumtur midis të ndenjurit rehat dhe komandimit. Fëmija juaj do t'ju tregojë më shumë respekt dhe vetëkontroll si rezultat i veprimeve tuaja.

Zhvendosja emocionale

Pothuajse çdo prind është i stresuar dhe diçka duhet të sakrifikojë. Durimi është, për fat të keq, një nga viktimat më të zakonshme. Zhvendosja emocionale është një mekanizëm mbrojtës në të cilin një person merr ndjenjat që i përkasin një situate dhe i vendos ato diku tjetër. Të mësuarit për të njohur dhe përpunuar pozitivisht ndjenjat mund të ndihmojë në parandalimin e zhvendosjes emocionale duke parandaluar shpërthimin e ndjenjave.

Fuqizimi

Nga hapat e tyre të parë deri në drejtimin e një makine, fëmijët lindin me një dëshirë të lindur për të komanduar  veten dhe për të zhvilluar pikat e forta dhe talentet e tyre unike. Prindërit e mirë inkurajojnë pavarësinë e fëmijëve të tyre duke rrënjosur përgjegjësinë personale dhe mbështetjen te vetja. Fuqizimi nuk varet nga statusi social, inteligjenca ose llogaria bankare – ju mund t'ia kaloni atë fëmijës tuaj çdo ditë pa kosto.

Ndryshimi në perspective

Ndryshimi i parë që duhet të ndodhë është një ndryshim në këndvështrimin tuaj për jetën. Gjithçka nuk do të shkojë sipas planit tuaj. Ndërsa fëmijët tuaj rriten, ata do të kalojnë nëpër etapa të ndryshme që do të kërkojnë vëmendje dhe udhëzim shtesë. Këto ndryshime në sjelljen dhe zakonet e fëmijës suaj nuk kanë të bëjnë fare me ju. Si prind, detyra juaj është të ndaloni ta merrni shumë seriozisht zhvillimin dhe rritjen e fëmijës suaj. Të gjithë fëmijët bërtasin, luajnë dhe tejkalojnë kufijtë. Vazhdoni t'i adresoni nevojat e fëmijës tuaj me mesazhe të vazhdueshme dhe me besim të qetë./Living

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor