Guide per shendetin 14 Qershor 2022

Problemet shëndetësore që jua bëjnë zemrën një "bombë me sahat"

Guide per shendetin

Sëmundjet e zemrës janë bërë  të zakonshme në mesin e njerëzve, përfshirë popullatën e re. Jemi mësuar të fajësojmë pandeminë ose zakonet e pashëndetshme të jetesës, por është një realitet që të gjithë duhet ta përballojmë dhe të përpiqemi ta kapërcejmë. Një gjë që duhet të mbajmë në mendje është se njohja dhe vlerësimi i faktorëve të rrezikut dhe të bëjmë diçka për këtë është mënyra më e mirë për të parandaluar të gjitha format e sëmundjeve kardiovaskulare.

Presioni i lartë i gjakut

Ka disa gjendje  shëndetësore që mund t'ju bëjnë të pasigurt, megjithatë, presioni i lartë i gjakut ose hipertensioni është një nga më të rrezikshmit prej të gjithave. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), në nivel global, rreth 1.28 miliardë të rritur të moshës 30-79 vjeç kanë hipertension.

Presioni i lartë i gjakut, siç sugjeron edhe vetë emri, i referohet forcës ose presionit të madh të gjakut kundër mureve të arterieve, gjë që çon në sëmundje të zemrës si sulmi në zemër, dështimi i zemrës, goditje në tru etj. Shpesh konsiderohet të jetë një vrasës i heshtur sepse shfaqet pa asnjë simptomë të veçantë dhe vetëm pasi të shkaktohet pjesa më e madhe e dëmit njerëzit kuptojnë sa serioze është gjendja.

Kolesteroli i lartë

Një person i diagnostikuar me kolesterol të lartë ka depozita yndyrore në enët e gjakut, gjë që e bën të vështirë rrjedhjen e mjaftueshme të gjakut nëpër arterie. Këto depozita gjithashtu mund të shpërbëhen papritmas, duke formuar mpiksje, duke çuar në një atak në zemër ose një goditje në tru.

Ndërsa kolesteroli është një substancë dylli e nevojshme për trupin për të ndërtuar qeliza të shëndetshme, nëse është shumë i lartë mund të çojë në grumbullimin e pllakave të njohura edhe si ateroskleroza.

Diabeti

Me kalimin e kohës, sheqeri i lartë në gjak mund të dëmtojë enët e gjakut dhe nervat që kontrollojnë zemrën tuaj. Njerëzit me diabet kanë gjithashtu më shumë gjasa të kenë probleme të tjera, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut, shumë kolesterol LDL (të keq) dhe trigliceride të larta që rrisin rrezikun për sëmundje të zemrës, sipas agjencisë së shëndetësisë.

Obeziteti

Klinika e Cleveland raporton se obeziteti dhe mbipesha lidhen me disa faktorë që rrisin rrezikun për sëmundje kardiovaskulare, duke përfshirë sëmundjen e arterieve koronare dhe goditjen në tru.

Përveç presionit të lartë të gjakut, glukozës dhe lipideve, raportet e OBSH-së sugjerojnë se mbipesha dhe obeziteti gjithashtu kontribuojnë në rrezikun e një personi për të zhvilluar probleme të zemrës.

Zakonet jo të shëndetshme të jetesës mund të kontribuojnë në rreziqet tuaja

Ekspertët dhe mjekët kanë vazhduar të theksojnë rëndësinë e një stili jetese të shëndetshëm. Ushqimi i shëndetshëm, kufizimi i ushqimeve të yndyrshme, të përpunuara dhe me sheqer, aktiviteti i rregullt fizik dhe largimi nga stresi janë disa nga mënyrat se si mund të përmirësoni shëndetin tuaj kardiovaskular.

Ndërsa disa probleme janë gjenetike, pirja e duhanit dhe pirja e alkoolit janë zakone të jetesës që mund të ndryshohen për shëndetin dhe sigurinë tuaj.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor