Guide per shendetin 15 Qershor 2022

Paraliza e fytyrës, si mund të marrësh sindromën "Ramsay Hunt" dhe mënyra e shërimit

Guide per shendetin

Ylli i popit, Justin Bieber zbuloi se ka sindromën Ramsay Hunt - një çrregullim neurologjik që i ka paralizuar gjysmën e fytyrës - në një video në Instagram të shpërndarë të premten.
“Siç mund ta shihni me siguri nga fytyra ime, unë kam këtë sindromë të quajtur sindroma Ramsay Hunt”, u tha Bieber fansave. "Dhe është nga ky virus që sulmon nervin në veshin tim dhe nervat e mia të fytyrës dhe ka bërë që fytyra ime të ketë paralizë."
Sipas Organizatës Kombëtare për Çrregullime të Rralla, sindroma mendohet të prekë pesë në çdo 100,000 njerëz në SHBA çdo vit, duke u zhvilluar në mënyrë të barabartë midis meshkujve dhe femrave.

Është shkaku i dytë më i zakonshëm i paralizës së fytyrës që nuk shkaktohet nga ndonjë plagosje ose trauma.
"Siç mund ta shihni, ky sy nuk po pulit; unë nuk mund të buzëqesh në këtë anë të fytyrës sime; kjo vrimë e hundës nuk lëviz, kështu që ka paralizë të plotë në këtë anë të fytyrës sime," tha Bieber, duke shpjeguar pse ai do të ishte duke anuluar shfaqjet e ardhshme.
Megjithëse sindroma Ramsay Hunt është e rrallë, ajo shkaktohet nga diçka relativisht e zakonshme: virusi varicella-zoster - i njëjti virus që shkakton linë e dhenve dhe herpesin. Ja çfarë duhet të dini për sindromën, duke përfshirë simptomat dhe trajtimet e tjera të sëmundjes.

Sindroma Ramsay Hunt

Sindroma Ramsay Hunt është një çrregullim i rrallë neurologjik i shkaktuar nga një riaktivizim i virusit varicella-zoster, i njëjti virus që shkakton linë e dhenve dhe herpesin. Është një formë e herpesit që është relativisht e rrallë. Virusi mund të qëndrojë i fjetur në trup për dekada apo edhe gjatë gjithë jetës nëse e keni kaluar linë e dhenve që fëmijë. Sistemet e forta imune mund ta mbajnë virusin larg, por një sistem imunitar i dobësuar mund të lejojë që virusi të riaktivizohet, duke shkaktuar herpesin ose në disa raste sindromën Ramsay Hunt. Nuk dihet pse riaktivizimi i virusit shkakton sindromën Ramsay Hunt në disa dhe herpesin tipik në të tjerët.

Në sindromën Ramsay Hunt, kur virusi riaktivizohet, ai prek nervin e fytyrës, duke prishur funksionin e tij. Mund t'i bëjë muskujt e fytyrës të ndihen të dobët ose të ngurtësuar dhe rezulton në vështirësi në buzëqeshje, rrudhosje të ballit ose mbyllje të syrit në anën e prekur.
Në shumicën e rasteve të sindromës Ramsay Hunt, një skuqje e kuqe dhe e dhimbshme do të shfaqet gjithashtu në pjesën e jashtme të veshit dhe në kanalin e jashtëm të veshit; ndonjëherë, ajo prek gojën, qiellzën dhe pjesën e sipërme të fytit. Por këto dy simptoma karakteristike nuk ndodhin gjithmonë së bashku ose në të njëjtën kohë. Problemet e dëgjimit dhe dhimbjet e veshit mund të rezultojnë gjithashtu nga virusi. Disa njerëz mund të përjetojnë dhimbje veshi, tringëllimë në vesh, ose humbje dëgjimi, e cila shpesh është e përkohshme.

Për shkak se sindroma Ramsay Hunt të kujton probleme të tjera, si paraliza e Bell-it, diagnozat shpesh humbasin ose vonohen, sipas studiuesve. Por diagnoza - e bërë përmes vlerësimit klinik dhe një ekzaminimi fizik, është e dobishme për uljen e komplikimeve nga sëmundja, si gërryerja e kornesë, depresioni ose ankthi social.

Trajtimet për sindromën Ramsay Hunt

Hulumtimet tregojnë se të gjithë pacientët shërohen nga sindroma Ramsay Hunt në një farë mase, megjithëse disa mund të kenë më shumë komplikime afatgjata ose të përhershme se të tjerët. Kur një pacient është i ri dhe i shëndetshëm, shërimi i plotë mund të zgjasë nga disa javë deri në disa muaj.
Ashpërsia e paralizës së fytyrës është një faktor kyç se sa plotësisht do të shërohet një pacient, me rezultate më të këqija që prekin më shpesh njerëzit mbi 50 vjeç. Edhe pse paraliza ekstreme, afatgjatë është e rrallë; synkinesis (kontraktimet e padëshiruara të muskujve të fytyrës) është më e zakonshme.

Trajtimi për sindromën Ramsay Hunt shpesh përfshin antivirale dhe kortikosteroide. Menaxhimi i simptomave përmes medikamenteve të dhimbjes ose atyre që ndihmojnë në zvogëlimin e simptomave të vertigos gjithashtu mund të përshkruhet.
Për shkak se paraliza e fytyrës mund ta bëjë dikë të paaftë të mbyllë një sy të prekur, ekziston rreziku i shfaqjes së traumës së kornesë dhe pacientëve shpesh u përshkruhen pika loti artificial për të mbajtur syrin e tyre të lubrifikuar.

Edhe pse Bieber tha se gjendja e tij është "shumë serioze", ai është i bindur se marrja e kohës për të pushuar do ta ndihmojë atë në udhëtimin e tij të rikuperimit. "Duhet të shkoj të pushoj," tha ai. "Në mënyrë që të mund ta kthej fytyrën time atje ku supozohet të jetë."

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor