Guide per shendetin 16 Qershor 2022

Pse pijet alkoolike mund të shkaktojnë kancer? Ja çfarë duhet të dini

Guide per shendetin

"Pini verë se ju bën mirë për gjakun", thoshin gjyshërit tanë. Por a është vërtet e vërtetë? Ideja se konsumimi i moderuar i alkoolit nuk është i dëmshëm dhe mund të sjellë vërtet përfitime për shëndetin tonë është mjaft e përhapur. Fatkeqësisht, ky nuk është rasti dhe komuniteti shkencor ka vite që është angazhuar në mohimin dhe luftimin e miteve të rreme rreth konsumimit të pijeve alkoolike.

Cilat kancere lidhen me konsumimin e alkoolit?

Të dhënat flasin vetë: konsumimi i pijeve alkoolike përfaqëson një faktor të rëndësishëm rreziku për kancere të ndryshme, nga ai i mëlçisë e deri tek ato të fytit, kolorektalit dhe madje edhe të gjirit tek gratë në postmenopauzë.

Si e favorizon alkooli shfaqjen e kancerit?

Ekzistojnë disa mekanizma përmes të cilëve alkooli kontribuon në shfaqjen e kancerit. Në nivelin e mukozës së gojës dhe në mëlçi, alkooli është në gjendje të shkaktojë inflamacion dhe ndryshime të qelizave që me kalimin e kohës mund të zhvillojnë karakteristika tumorale, ndërsa në nivelin e zorrës së trashë shndërrohet në acetaldehid, një substancë e njohur si kancerogjene. Për më tepër, alkooli është në gjendje të stimulojë sintezën e estrogjenit, i cili ne e dimë se është i përfshirë në shfaqjen e kancerit të gjirit.

A ka ndonjë pije që është më e sigurt se të tjerat?

Nuk ka pije alkoolike më të “shëndetshme” se të tjerat “më të dëmshme”, sepse ajo që dëmton qelizat është etanoli që ato përmbajnë. Prandaj, birra, vera dhe pijet alkoolike janë ekuivalente nëse sasia e alkoolit (etanol) që ato përmbajnë është e njëjtë.

A ka një sasi të sigurt alkooli?

Nuk ka konsumim të alkoolit pa rreziqe shëndetësore: çdo sasi etanoli e gëlltitur është në fakt në gjendje të shkaktojë dëme në qelizat e trupit tonë dhe në këtë mënyrë të përcaktojë një rritje të rrezikut onkologjik.

Çfarë rekomandimesh duhet ndjekur?

Në vitin 2007, Fondi Botëror i Kërkimit të Kancerit publikoi një manual me rekomandime për t'u ndjekur për sa i përket të ushqyerit dhe kancerit, i cili përfshin gjithashtu indikacione për konsumimin e alkoolit. Këto udhëzime këshillojnë kundër marrjes së çdo pije alkoolike dhe rekomandojnë që ata që e konsumojnë të kufizojnë sasinë në një gotë verë (120 ml) në ditë për gratë dhe dy për burrat dhe vetëm gjatë vakteve.

Si të llogarisni sasinë e alkoolit që përmban një pije?

Njohja e sasisë së alkoolit që përmban një pije mund t'ju ndihmojë të ndiqni rekomandimet e ekspertëve, të cilët përdorin njësinë standarde të alkoolit, e barabartë me 12 gram etanol, në indikacionet e tyre. Për të llogaritur sasinë e alkoolit në 100 ml duke u nisur nga "gradat" e një pijeje, është e nevojshme të shumëzohet vlera e shprehur në përqindje në etiketë me 0,8. Për shembull, 100 ml birrë 4,5 gradë (4,5%) do të përmbajë 3,6 gram alkool [4,5 x 0,8], që është pak më pak se 12 (11,9) gram në një kanaçe 330 ml.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor