Mirëqenie / 17 Qershor 2022, 13:58

Kjo simptomë tek meshkujt paralajmëron kancerin e prostatës, nuk duhet ta injoroni kurrë

Kjo simptomë tek meshkujt paralajmëron kancerin e prostatës, nuk

Prostata është një gjëndër e vogël tek meshkujt që prodhon lëngun seminal që ushqen dhe transporton spermën. Kanceri i prostatës është një nga llojet më të zakonshme të kancerit te meshkujt. Shumë kancere të prostatës rriten ngadalë dhe mbeten të kufizuara në gjëndrën e prostatës. Megjithatë, disa lloje të kancerit të prostatës janë agresive dhe mund të përhapen shpejt.

Kanceri i prostatës zhvillohet ngadalë që do të thotë se mund të mos zbulohet për shumë vite. Ndërsa nuk ka simptoma të dukshme të sëmundjes, ka disa ndryshime në zakonet në tualet që mund të tregojnë sëmundjen. Ju duhet t'i kushtoni vëmendje këtyre simptomave kur shkoni në tualet. Vlen të theksohet se disa shenja mund të jenë një problem i përkohshëm i shkaktuar nga faktorë të tillë si dieta dhe mënyra e jetesës.

Disa nga flamujt e kuq më të zakonshëm që nuk duhen injoruar përfshijnë një nevojë urgjente për të urinuar, shkoni më shpesh në tualet, një rrjedhje të ngadaltë ose të ndërprerë të urinës dhe një ndjenjë nevoje për të urinuar edhe kur keni mbaruar.
Simptoma të tjera të kancerit të prostatës përfshijnë gjak në urinë, gjak në spermë, dhimbje kockash, humbje peshe të papritur dhe mosfunksionim erektil. Nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj.

Faktoret e rrezikut

Ndërsa shkaku i kancerit të prostatës nuk është shumë i qartë, ka disa faktorë që mund të rrisin rrezikun e kancerit të prostatës. Rreziku juaj për kancer të prostatës rritet pas moshës 50 vjeç. Nëse keni histori familjare si prindi, vëlla apo fëmijë me kancer të prostatës, atëherë rreziku juaj mund të rritet.

Njerëzit që janë obezë mund të jenë gjithashtu në një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit të prostatës në krahasim me njerëzit që kanë një peshë të shëndetshme. Studimet kanë zbuluar gjithashtu se te njerëzit obezë, kanceri ka më shumë gjasa të jetë agresiv dhe më shumë gjasa të rikthehet pas trajtimit fillestar.

Ju duhet të konsultoheni me mjekun tuaj për të kërkuar trajtimin e nevojshëm në rast se shfaqni simptoma të kancerit të prostatës. Megjithatë, ka disa ndryshime në stilin e jetës që mund t'i zbatoni për t'u bërë një version më i shëndetshëm i vetes dhe për të parandaluar zhvillimin e ndonjë sëmundjeje të tillë.
Hani një dietë të shëndetshme që përfshin një shumëllojshmëri frutash, perimesh dhe drithëra të plota. Frutat dhe perimet janë të pasura me vitamina dhe lëndë ushqyese që përmirësojnë shëndetin tuaj. Shikoni marrjen tuaj të kalciumit pasi sasitë e larta të kalciumit mund të rrisin rrezikun e kancerit agresiv të prostatës. Pra, në vend që të merrni suplemente të rënda, përpiquni të merrni kalciumin tuaj nga burime ushqimore natyrale. Ushtrimi i rregullt përmirëson shëndetin tuaj të përgjithshëm, ju ndihmon të mbani një peshë të shëndetshme, përmirëson disponimin tuaj dhe redukton stresin.

Horoskop