Ushqimi i ekuilibruar 18 Qershor 2022

Sot është Dita Ndërkombëtare e Sushit; Pse na bën mirë dhe kur mund të na bëjë keq

Ushqimi i ekuilibruar

Sushi është një nga ushqimet ekzotike më të pëlqyera. Dita e Sushit festohet më 18 Qershor, një mundësi shtesë për të zgjedhur nga sashimi, rrotullat, onigiri, uramaki dhe shumë më tepër. Ajo që është e sigurt, megjithatë, është se çdo gjë duhet të hahet në mënyrë rigoroze duke përdorur shkopinj dhe jo pirunj. Për ta bërë këtë normalisht ju duhet pak praktikë. Sushi jo vetëm që është vërtet i shijshëm, por studimet kanë treguar se është gjithashtu një çelës për jetëgjatësinë.

A e zgjat jetën sushi?

Sipas një studimi të kryer në Japoni, të udhëhequr nga Qendra Kombëtare për Shëndetin dhe Mjekësinë Globale në Tokio dhe të publikuar në BMJ, respektimi i udhëzimeve dietike japoneze ul rrezikun e vdekjes së parakohshme nga të gjitha shkaqet, përfshirë sëmundjet kardiovaskulare. Udhëzimet parashikojnë një konsum të ekuilibruar të drithërave, perimeve, frutave, peshkut dhe mishit. U analizua dieta dhe mënyra e jetesës së 36.624 burrave dhe 42.920 grave midis moshës 45 dhe 75 vjeç pa asnjë sëmundje të mëparshme. Rezultati? Ata që iu përmbajtën "udhëzuesit" për ushqimin japonez, të zhvilluar në vitin 2005 nga qeveria, regjistruan një shkallë totale të vdekjeve prej 15% më të ulët në 15 vjet.

Kujdes nga rreziqet e mundshme

"Sushi nuk është vërtet "peshk" i freskët. Konsumi i llojeve të ndryshme të peshkut të pagatuar mund të jetë i rrezikshëm. Për të shmangur rrezikun, produkti duhet të përgatitet në mënyrën e duhur. Arsyeja është Anisakis, një nematod parazitar i peshqve të ndryshëm, i cili shkatërrohet vetëm nga trajtimet termike. Pra, nëse dëshironi të konsumoni peshk të pagatuar në formën e sushi, sashimi, karpacio, tartare dhe më shumë, në shtëpi ose larg shtëpisë, do të jetë thelbësore të siguroheni që ai të jetë ftohur më parë në -20 ° C për një kohë të vazhdueshme  prej të paktën 24 orësh. Kjo bën të mundur edhe uljen e madhe të ngarkesës së përgjithshme bakteriale, duke minimizuar rrezikun e infeksioneve toksike dhe helmimeve ushqimore me origjinë mikrobike.

Sushi: për shumicën e njerëzve, por jo për të gjithë

“Sushi është në modë, por nuk është për të gjithë: është më mirë të shmangni konsumimin e tij nëse keni sistem të dobët imunitar, si fëmijët e vegjël, pacientët me sëmundje të veçanta ose të moshuarit, të cilët janë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve. Përsa i përket fëmijëve, për më tepër, duhet theksuar se peshku është një nga ushqimet alergjike. Prandaj, shumë pediatër rekomandojnë shtimin e tij në ushqimin e foshnjave vetëm pasi ka provuar  të gjitha ushqimet e tjera të ngurta (drithëra, mish, vezë, bishtajore, fruta, perime). Për më tepër, është mirë të mbani mend se edhe për gratë shtatzëna nuk rekomandohet konsumimi i peshkut të pagatuar. Për më tepër sushi mund të jetë i shkëlqyer edhe duke përdorur peshk të gatuar.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor