Kuriozitete 22 Qershor 2022

Nuk arrini të ruani ekuilibrin me një këmbë për 10 sekonda? Zbulimi befasues për shëndetin tuaj

Kuriozitete

Shkencëtarët thonë se njerëzit e moshës së mesme që nuk arrijnë të ekuilibrojnë njërën këmbë kanë dy herë më shumë gjasa të vdesin herët.

Studiuesit në Brazil vlerësuan 2,000 njerëz të moshës 50 deri në 75 vjeç. Ata zbuluan se ata që nuk mund të qëndrojnë në një këmbë kishin 84 për qind më shumë gjasa të vdisnin.

Ata që dështuan në test kishin më shumë gjasa të vuanin nga sëmundjet e zemrës dhe diabeti. “Testi i flamingos” mund të përdoret në kontrollet shëndetësore si udhëzues për rrezikun e vdekjes. Ekuilibri zakonisht ruhet në mënyrë të arsyeshme derisa njerëzit të jenë në të 60-at e tyre, ku më pas përkeqësohet. 

Kontrollet e bilancit nuk përfshihen në mënyrë rutinore në kontrollet shëndetësore për të moshuarit, gjë që studiuesit thanë se vjen si pasojë e mungesës së një testi të standardizuar për ta matur atë.

Rezultatet, të publikuara në British Journal of Sports Medicine, tregojnë se një e pesta e pjesëmarrësve nuk ishin në gjendje të qëndronin në njërën këmbë. Shkalla u rrit me moshën, me vetëm pesë përqind të 51-55-vjeçarëve që dështojnë, krahasuar me 54 përqind të moshave 71-75. Rreth 123 njerëz vdiqën gjatë studimit. Shkencëtarët nuk vërejtën tendenca të qarta në shkakun e vdekjes midis atyre që ishin në gjendje të kryenin testin dhe atyre që nuk ishin në gjendje ta bënin këtë.

Megjithatë, pas llogaritjes së moshës, gjinisë dhe gjendjeve themelore shëndetësore, ata që nuk mund të qëndronin të pambështetur në njërën këmbë për 10 sekonda, kishin 84 për qind më shumë gjasa të vdisnin nga ndonjë shkak brenda dekadës së ardhshme. Ata që dështuan në test gjithashtu prireshin të kishin shëndet më të dobët.

Një përqindje më e lartë ishin obezë, kishin sëmundje të zemrës, presion të lartë të gjakut dhe nivele jo të shëndetshme të yndyrës në gjak. Dhe diabeti i tipit 2 ishte tri herë më i zakonshëm në këtë grup.

 

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor