Shendeti mendor 23 Qershor 2022

Studimi italian: Depresioni, ankthi dhe skizofrenia po shtohen prej këtij fenomeni

Shendeti mendor

Problemet mendore si depresioni, çrregullimet e ankthit por edhe skizofrenia mund të shkaktohen nga shkaqe ekzogjene, domethënë varen nga faktorë të jashtëm. Por tani një studim italian i kryer në dy milionë njerëz të ndjekur për tetë vjet, përcakton ndikimin në shëndetin mendor të ekspozimit kronik ndaj grimcave të imta të pranishme në ndotjen e ajrit. Pra smogu mund të shkaktojë depresion dhe simptoma të tjera mendore.

Depresioni dhe smogu: studimi

Ndotja ka efekte të dëmshme jo vetëm në sistemin e frymëmarrjes, sistemin kardiovaskular apo aktivitetin kognitiv. Mund të modifikojë funksionimin e trurit deri në atë pikë sa ta komprometojë atë dhe të zhvillojë patologji psikiatrike, veçanërisht në grupmoshën nga 30 deri në 64 vjeç. Për çdo rreth 1 mikrogram për metër kub rritje të ekspozimit ndaj grimcave të imta (PM2.5), rreziku i depresionit rritet me 13%. Ajo e çrregullimeve të ankthit me 9%, e skizofrenisë me 7%.
Ndikimi negativ i smogut në shëndetin mendor u vlerësua, për herë të parë në Itali, në dy studime të parapara gjatë Seminarit Ndërkombëtar RespiraMi: Përparimet e fundit në Ndotjen e Ajrit dhe Shëndetin të bashkëorganizuar nga IRCCS Ca 'Granda Ospedale Maggiore Foundation Policlinico dhe Fondacioni Ndërkombëtar Menarini.
Në mënyrë të ngjashme, ekziston një korrelacion midis pranisë së smogut dhe rritjes së recetave të antipsikotikëve, antidepresantëve dhe stabilizuesve të humorit që rriten deri në 4%.

Kur cilësia e ajrit urban është më e dobët, rritet edhe rreziku i përkeqësimit të sëmundjeve ekzistuese psikiatrike. Një studim italian mbi pacientët me depresion bipolar tregon se në ditët me grimca të larta, probabiliteti i shtrimit në spital për një episod maniak mund të katërfishohet.Këto të dhëna të reja shqetësuese mbi efektet afatgjata të ndotjes tregojnë se smogu është një rrezik konkret jo vetëm për zemrën dhe mushkëritë, por edhe për trurin.

Dëmtime edhe në barkun e nënës

“Por rezultatet paraprake të studimeve të reja tregojnë se smogu mund të jetë toksik për funksionimin e trurit deri në atë pikë sa të shkaktojë edhe patologji psikiatrike, ndoshta nëpërmjet një rritje të inflamacionit të përgjithshëm.Tashmë dihet edhe efekti i smogut në zhvillimin kognitiv te fëmijët: ne e dimë për shembull se nivelet e ekspozimit ndaj ndotjes së ajrit lidhen me aftësitë në testet matematikore dhe gjuhësore dhe sa më shumë të ekspozohet ndaj smogut, aq më shumë Vitet kalojnë, aftësitë njohëse të nevojshme për të kryer testet përkeqësohen, veçanërisht te meshkujt dhe te ata që i përkasin grupeve socio-kulturore të pafavorizuara. Haoësirat e gjelbra në shkollë dhe në mjedisin përreth ndihmojnë mësimin, duke çuar në përmirësimin e zhvillimit kognitiv: bimët dhe pemët reduktojnë ndotjen e ajrit dhe paralelisht i bëjnë fëmijët të kenë një përmirësim në aftësitë e kujtesës dhe kujtesës. në dobi të performancës së shkollës.

Rezultatet tregojnë se nivelet e grimcave të imëta dhe ultrafine ndaj të cilave ekspozohet janë të lidhura me rrezikun e shtuar për t'iu nënshtruar një patologjie mendore dhe rrezikun e shtrimit në spital për depresion bipolar.

Rreziku i smogut në mirëqenien mendore konfirmohet nga një studim tjetër i kryer në partneritet nga Njësitë e Epidemiologjisë dhe Psikiatrisë të Poliklinikës së Milanos mbi rreth 200 pacientë me depresion bipolar. Pacientët u shtruan atje për episod maniak midis viteve 2007 dhe 2019. Duke analizuar të dhënat në lidhje me ekspozimin ndaj smogut në ditët e mëparshme, doli se rritja e PM10 në ajër shoqërohet me një rrezik më të lartë shtrimi në spital, 3.6 herë më i madh se normali ditën e dytë pas ekspozimit ndaj ajrit veçanërisht të ndotur.
Këto të dhëna konfirmojnë efektet negative të ndotjes në shëndetin mendor, duke treguar se kushtet mjedisore mund të ndikojnë shumë në menaxhimin e pacientëve me depresion bipolar.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor