Guide per shendetin 27 Qershor 2022

Mungesa e kësaj vitamine mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Guide per shendetin

Sëmundjet e zemrës janë bërë jashtëzakonisht të zakonshme kohët e fundit. Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku kryesor i vdekjeve në nivel global, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.
Përllogaritjet e organizmit shëndetësor global thonë se 17.9 milionë njerëz vdiqën nga sëmundjet kardiovaskulare në vitin 2019, që përfaqëson 32% të të gjitha vdekjeve globale. Nga këto vdekje, 85% ishin për shkak të sulmit në zemër dhe goditjes në tru.

Për më tepër, me një rritje të numrit të të rinjve që i nënshtrohen problemeve kardiovaskulare si sulmi në zemër, dështimi i zemrës dhe arresti kardiak, është bërë edhe më e rëndësishme që të kemi kujdes për të përmirësuar shëndetin e zemrës.

Çuditërisht, marrja e mjaftueshme e një vitamine mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës: Vitamina K.

Roli i vitaminës K

Vitamina K është një lëndë ushqyese thelbësore që është e nevojshme për koagulimin e gjakut, shërimin e plagëve dhe shëndetin e kockave.
Ajo vjen në dy lloje, përkatësisht vitaminë K, e njohur gjithashtu si phylloquinone, dhe vitaminë K2 ose menaquinone. Të dyja këto dy forma të vitaminës K prodhojnë proteina të përfshira në koagulimin e gjakut.

Vitamina K i referohet një grupi përbërësish të tretshëm në yndyrë të përfshirë në koagulimin, zhvillimin e kockave dhe shëndetin kardiovaskular.Për më tepër, thuhet, "Mungesa e vitaminës K mund të kontribuojë në gjakderdhje të konsiderueshme, zhvillim të dobët të kockave, osteoporozë dhe rritje të rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare".

Një studim i kryer nga studiues nga Universiteti Neë Edith Coëan (ECU) zbuloi se njerëzit që konsumojnë dieta të pasura me vitaminë K janë në rrezik 34% më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare të lidhura me aterosklerozën - problemet që prekin zemrën dhe enët e gjakut.
Gjetjet sugjerojnë se konsumimi i më shumë vitaminës K mund të jetë i rëndësishëm për mbrojtjen kundër aterosklerozës dhe sëmundjeve kardiovaskulare pasuese.

Shërbimet Kombëtare të Shëndetit në Mbretërinë e Bashkuar (NHS) rekomandojnë 1 mikrogram në ditë vitaminë K për çdo kilogram peshë trupore për të rriturit.

Kuptimi i faktorit tuaj të rrezikut për sëmundjet e zemrës

Sipas OBSH-së, dieta e pashëndetshme, pasiviteti fizik, përdorimi i duhanit dhe përdorimi i dëmshëm i alkoolit janë disa faktorë rreziku të sjelljes të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

"Efektet mund të shfaqen tek individët si presioni i lartë i gjakut, niveli i lartë i glukozës në gjak, rritja e lipideve të gjakut dhe mbipesha dhe obeziteti. Këta "faktorë rreziku të ndërmjetëm" mund të maten në institucionet e kujdesit parësor dhe tregojnë një rrezik të shtuar të zemrës sulmi, goditje në tru, dështimi i zemrës dhe komplikime të tjera”, shpjegon agjencia globale e shëndetit.

Për më tepër, OBSH rekomandon: “Ndërprerja e përdorimit të duhanit, reduktimi i kripës në dietë, ngrënia e më shumë frutave dhe perimeve, aktiviteti i rregullt fizik dhe shmangia e përdorimit të dëmshëm të alkoolit ul rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare”.

Simptomat e mungesës së vitaminës K

Ka simptoma të gjera të mungesës së vitaminës K, nga të cilat gjakderdhja e tepërt është më e zakonshme.
Simptoma të tjera përfshijnë:
- Mavijosje të shpeshta dhe të lehta
- Mpiksje të vogla gjaku nën thonj
- Jashtëqitje e zezë e errët, ndonjëherë me gjak

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor