Guide per shendetin 28 Qershor 2022

Një ndër kancerët më agresivë, shenjat e dispepsisë që mund të shfaqen ndërsa kanceri rritet

Guide per shendetin

Pankreasi është një organ në bark që gjendet në pjesën e poshtme të stomakut. Ai çliron enzimat që ndihmojnë procesin e tretjes dhe gjithashtu prodhon hormonet e nevojshme për të menaxhuar sheqerin në gjak. Kanceri i pankreasit fillon në indet e pankreasit.
Shkaku i kancerit të pankreasit nuk është i qartë dhe mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh që mund të rrisin rrezikun e këtij lloji kanceri. Sipas NHS në Mbretërinë e Bashkuar, ka prova që faktorë të tillë si mosha, pirja e duhanit, mbipesha, një histori familjare e kancerit të pankreasit dhe diabeti mund të rrisin shanset për të pasur kancer pankreatik.

Simptomat e kancerit të pankreasit zakonisht nuk shfaqen në fazat e hershme, por mund të ndodhin kur kanceri rritet. Këto simptoma janë zakonisht të paqarta dhe mund të ngatërrohen me probleme të tjera. Është e rëndësishme të shihni mjekun tuaj nëse keni ndonjë simptomë të re ose simptomat tuaja nuk po largohen. Këtu janë disa shenja të dispepsisë që mund të shkaktohet nga kanceri i pankreasit.

Dispepsia është një problem i zakonshëm për shumë njerëz dhe për shumicën e njerëzve nuk është shenjë e kancerit. Megjithatë, nëse është e vazhdueshme për një kohë të gjatë ose nuk po përmirësohet pavarësisht nga marrja e ilaçeve, atëherë duhet të shkoni të konsultoheni me mjekun tuaj pasi mund të jetë një simptomë e kancerit të pankreasit.

Dispepsia shkakton urth - një ndjenjë e dhimbshme dhe djegëse në gjoks. Mund të lërë gjithashtu një shije të hidhur dhe të çuditshme në gojën tuaj. Gjithashtu shkakton fryrje dhe sëmundje.
Dispepsia, së bashku me humbjen e oreksit dhe të përzierat janë të zakonshme tek njerëzit me kancer pankreatik. Këto simptoma ndodhin kur kanceri ndikon në aftësinë e trupit tuaj për të tretur ushqimin dhe për të përthithur lëndët ushqyese. Këto simptoma mund të shfaqen edhe kur një tumor bllokon ose ngadalëson proceset e tretjes. Përveç dispepsisë, dhimbja është gjithashtu një simptomë e zakonshme e kancerit të pankreasit.

Dhimbje rreth zonës së stomakut dhe shpinës

Hulumtimet e Kancerit thonë se pothuajse 7 nga 10 persona me kancer pankreatik shkojnë te mjekët e tyre sepse po përjetojnë dhimbje. Njerëzit e përshkruajnë atë si një dhimbje të pakuptimtë që duket sikur është e mërzitshme. Mund të fillojë në zonën e stomakut dhe mund të përhapet edhe në shpinë. Kjo dhimbje përkeqësohet kur shtriheni dhe mund të ndiheni më mirë kur uleni përpara. Gjithashtu mund të përkeqësohet pasi keni ngrënë ushqimin tuaj. Disa njerëz me kancer pankreatik mund të përjetojnë vetëm dhimbje shpine. Kjo dhimbje është e vazhdueshme dhe shpesh ndihet në mes të shpinës.

Simptoma të tjera të kancerit të pankreasit

Nëse jo dhimbje, shumë njerëz me kancer pankreatik mund të kenë verdhëz kur shkojnë për herë të parë tek mjeku i tyre. Bilia përmban shumë pigmente të verdha dhe e zverdh lëkurën. Kjo mund të jetë më pak e dukshme në lëkurën e zezë ose kafe, por është më e lehtë të dallohet në të bardhët e syve.
Disa simptoma të tjera të kancerit të pankreasit përfshijnë ndjesinë e lodhjes ose mungesën e energjisë; temperaturë e lartë ose ndjesi të dridhura; dhe diarre ose kapsllëk ose ndryshime të tjera në jashtëqitje.
Meqenëse këto simptoma janë gjithashtu të zakonshme për disa sëmundje dhe probleme të tjera, përjetimi i një ose më shumë prej tyre nuk nënkupton patjetër kancerin e pankreasit. Megjithatë, është e rëndësishme t'i kontrolloni ato nga mjeku juaj, sepse nëse ato shkaktohen nga kanceri, zbulimi i hershëm mund të lehtësojë trajtimin më të shpejtë.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor