Shëndeti i gruas 28 Qershor 2022

Fertiliteti femëror, a ulen shanset për shtatzëni pas moshës 37-vjeçare?

Shëndeti i gruas

Do të ishte mirë të mund të kishim një organizëm që është gjithmonë i fortë dhe njësoj gjithë jetën. Fatkeqësisht nuk është e mundur. Ndërsa lëkura, flokët dhe sistemi kardiovaskular plaken, kështu ndodh edhe me sistemin riprodhues me kalimin e kohës. Fertiliteti i femrës bie me kalimin e viteve dhe gratë duhet të jenë të vetëdijshme për këtë, nëse shtatzënia është ndër planet e tyre të sigurta. Ftesa vjen nga ekspertët e Sigo - Shoqëria Italiane të Gjinekologjisë dhe Obstetrikës, të cilët dëshirojnë t'i bëjnë gratë të kuptojnë se kapacitetet riprodhuese janë të larta deri në moshën 35-37 vjeçare.

Kur fillon të bjerë fertiliteti femëror?

Nga mosha 37 vjeçare, fertiliteti femëror bie ndjeshëm. Në moshën 40-vjeçare, ju keni shumë më pak gjasa të mbeteni shtatzënë sesa kur jeni në të 30-at. Trupi femëror ka kohën e tij, e cila fatkeqësisht nuk pret që një femër të jetë e qëndrueshme ekonomikisht apo të ketë takuar partnerin e duhur. Është gjithashtu një mënyrë për të mbrojtur shëndetin e grave. Një burrë merr pjesë pak në shtatzëni. Është trupi femëror ai që kryen një detyrë të konsiderueshme, ndaj është normale që një femër më e re të lodhet më pak. Kjo është e vërtetë si për shtatzënitë që fillojnë pas marrëdhënieve seksuale, por edhe për riprodhimin e asistuar mjekësor.

Pse bie fertiliteti femëror?

Kulmi i moshës pjellore të një gruaje është rreth 25 vjeç. Ndërsa plakemi, indet e vezoreve dhe të mitrës pësojnë plakje progresive, duke iu përgjigjur më pak funksioneve të tyre. Vezët, ose qelizat vezë femërore, gjithashtu plaken me gruan. Ulet fertiliteti i femrës dhe për pasojë rritet vështirësia për të mbetur shtatzënë, rritet rreziku për aborte të përsëritura, sëmundje gjenetike dhe kromozomale. Për më tepër, nga mosha 40 vjeç e lart është më e zakonshme të preken nga sëmundje të tilla si hipertensioni arterial, diabeti gestacional, hepatosis gravidarum, vonesa në rritjen e fetusit. Procedurat e riprodhimit të asistuar gjithashtu e kanë më të vështirë të jenë të suksesshme dhe kur ato ndodhin, shtatzënitë binjake kërkojnë vëmendje të veçantë.

Çfarë mund të bëhet për të mbrojtur fertilitetin femëror?

Gjinekologët shpresojnë se do të jetë e mundur të zbatohen strategji në mënyrë që gruaja të vazhdojë të jetë sa më gjatë pjellore. Kultura jonë, për arsye të ndryshme mendon se mund të kesh një fëmijë në çdo moshë dhe shpesh e shtyn atë. Fatkeqësisht, jo gjithmonë kur një grua është e gatshme psikologjikisht dhe ekonomikisht, trupi përsëri përgjigjet ashtu siç do të donte. Për këtë arsye, ekspertët shpresojnë që një grua që fillon të bëjë një jetë seksuale, të marrë parasysh faktin që herët a vonë dëshiron të ketë një fëmijë. Prandaj, ajo duhet të mendojë për një rrugë seksuale të përgjegjshme dhe mëmësinë. Do të ketë një periudhë në të cilën ju zgjidhni një kontracepsion të sigurt, në mënyrë që të zgjidhni kohën më të përshtatshme për të mbetur shtatzënë, sipas nevojave tuaja dhe situatës suaj. Por kjo duhet të ndodhë në një kohë kur ajo ka ende një shans të mirë për të mbajtur një shtatzëni.

A është e mundur të rritet fertiliteti femëror?

Ndjekja e një stili jetese të shëndetshme, me ushqimin e duhur dhe aktivitetin e rregullt fizik, ndihmon në luftimin e obezitetit dhe ruajtjen e peshës së duhur. Kjo është e nevojshme për funksionimin e duhur të vezoreve, por edhe një trup shumë i hollë mund të ketë probleme me fertilitetin. Është gjithashtu e rëndësishme të mos pini duhan dhe alkool sa më pak të jetë e mundur.

Si e dini se fertiliteti femëror është në rënie?

Këtë gjë gjinekologu e kupton nëpërmjet analizave të gjakut që nxjerrin në pah nivelet e hormoneve si FSH, LH, TSH, prolaktinë, testosteron, estradiol e të tjera. Këto kontrolle duhet të kryhen ndërmjet ditës së 2-të dhe të 6-të të ciklit mujor.

 

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor