Shendeti mendor 30 Qershor 2022

Mendimi i tepërt, ankthi dhe stresi: si të ndalojmë së menduari shumë

Shendeti mendor

Ankthi dhe stresi janë shpesh pasojë e të menduarit të tepërt, pra i të menduarit shumë. Por nëse të menduarit është kaq i dobishëm, pse njerëzit përfundojnë me dhimbje shpirtërore? Analiza e vazhdueshme e jetës dhe e vetvetes është zakonisht e padëshiruar, e pandalshme dhe aspak produktive. Si rregull, truri ynë na ndihmon të zgjidhim problemet dhe t'i kuptojmë gjërat më qartë, duke menduar shumë prodhon efektin e kundërt. Pra, çfarë duhet bërë për të dalë nga kjo vorbull?

Mendimi i tepërt dhe pakënaqësia

Të menduarit shumë është shkaku kryesor i pakënaqësisë. Shpesh ne ngecemi në një cikël të pafund mendimesh dhe kjo krijon siklet. Zgjidhja është të qëndroni në të tashmen dhe të largoni mendjen nga gjërat që nuk kanë rëndësi. Nick Trenton, një psikolog i sjelljes, e shpjegon këtë në veprën e tij të fundit, "Stop Thinking Too Much" (LSëR). Një libër për të gjithë ata që humbasin mendjen në grackën e ankthit dhe stresit. Autori bazohet në parimet e psikologjisë së sjelljes dhe i udhëzon lexuesit përmes pengesave me teknika dhe strategji që ndihmojnë në uljen e ankthit, kontrollin e mendimeve dhe ndryshimin e zakoneve mendore.

Ankthi: shkaqet e mundshme

Ajo që duket qartë është se është ankthi ai që gjeneron të menduarit e tepërt, por cila është baza e çrregullimit të ankthit? “Kërkimet për shkaqet e ankthit janë ende në vazhdim. Disa teori konkurruese sugjerojnë se bëhet fjalë për një çështje personaliteti ose një predispozicion biologjik, domethënë i trashëguar nga prindër po aq të shqetësuar. Ankthi shpesh shfaqet së bashku me çrregullime të tjera, si mendore (siç është depresioni) dhe fizik (si sindromi i zorrës së irrituar). Megjithatë, është vënë re se grupe të caktuara, për shembull gratë, vuajnë më shumë dhe se elementë të tillë si dieta, stili i jetesës stresuese, traumat e së kaluarës dhe madje edhe kultura luajnë një rol aktiv”, shpjegon Trenton.

Ankthi dhe gjenetika

“Asnjë ekspert nuk ka qenë në gjendje të identifikojë me siguri absolute një shkak të vetëm gjenetik për ankthin. Megjithatë, studiuesit zbuluan një komponent gjenetik. Dr Purves dhe të tjerë, në studimin e Psikiatrisë Molekulare, të botuar në vitin 2019, argumentuan se kromozomi 9 mbart gjene që lidhen me zhvillimin e ankthit. Të kesh këto gjene, megjithatë, absolutisht nuk do të thotë se do të zhvillohet ankthi. Studimi vazhdon duke shpjeguar se çrregullimet e ankthit kanë një shkallë trashëgimie prej 26%. Po 74% e mbetur? Kjo varet nga mjedisi dhe nga faktorë të tillë si historia familjare, përvojat e kaluara dhe mënyra aktuale e jetesës. Ky lloj kërkimi mund të jetë kompleks sepse ka dy mënyra për të "trashëguar" ankthin nga prindërit: njëra është gjenetike, tjetra qëndron në prindërim, në përvojat tona të para arsimore etj. Ndaj është e komplikuar të ndash elementet gjenetike të ndikimit nga ato të sjelljes”, vijon eksperti.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor