Marredhenia ne çift 9 Korrik 2022

Metodat kontraceptive: Faktet që duhet t'i dijë çdo çift që ka marrëdhënie

Marredhenia ne çift

Kontracepsioni ose antikonceptimi parandalon shtatzënitë e padëshiruara.  Përdorimi i mënyrave kontraceptive daton në kohët e lashta, si në disa raste, megjithatë, ndërgjegjësimi rreth tyre ka filluar disa dekada më parë.

Cilat janë llojet e ndryshme të metodave të kontraceptivëve?

Metodat e përkohshme: Këto metoda janë për ato çifte që mund të planifikojnë të kenë fëmijë në të ardhmen, por nuk e kanë planin aktualisht. Këto metoda e mbajnë më të ulët mundësinë e shtatzënisë duke mbetur si barrierë. Pilulat, prezervativët, pajisjet kontraceptive intra-uterine janë disa shembuj të kësaj metode kontracepsioni.

Metodat e përhershme: Këto janë metoda të pakthyeshme të kontracepsionit që mund të përdoren nga çdo çift që nuk dëshiron të ketë fëmijë në të ardhmen. Minilaparotomia ku tubat fallopiane bllokohen, Laparoskopia në të cilën tubat fallopiane në bark priten ose bllokohen dhe më së shumti përdoret tek femrat për të mos mbetur shtatzënë përgjithmonë. Tek meshkujt, vas deferens, që çon spermën në penis, pritet ose bllokohet nëpërmjet nxehtësisë ose kauterimit ose nëpërmjet vazektomisë jo-skalpelore.

Pilula kontraceptive e urgjencës (ECP): Kjo zakonisht përdoret për të kontrolluar me urgjencë pas një marrëdhënie të paplanifikuar ose të pambrojtur. Zakonisht konsumohet brenda 72 orëve pas aktit seksual.

Mënyra e testimit të shtatzënisë (PTK): Ndihmon në zbulimin e hershëm të shtatzënisë. Duke zbuluar shtatzëninë qysh një javë pas mungesës së ciklit menstrual, i jep mundësi të mjaftueshme çiftit për ndërprerjen e shtatzënisë.

Fakte rreth metodave të kontraceptimit për çdo çift:

Metodat kontraceptive të përmendura më lart nuk ndikojnë në dëshirën seksuale mes çiftit.

Pajisjet intra-uterine konsiderohen si forma më e mirë e kontrollit të lindjes

Kur zgjidhni njëmënyrë kontraceptive, duhet të informoheni për efektivitetin, besueshmërinë, efektet anësore dhe rreziqet e mundshme shëndetësore.

Pilulat kontraceptive urgjente nuk duhet të konsiderohen kurrë si një zëvendësim për një kontraceptiv të rregullt

Gjithmonë duhet të kontaktoni një profesionist të trajnuar për sugjerime mbi kontraceptivët. 

Shumë studime thonë se pilulat kontraceptive mund t'ju normalizojnë ciklin.

Sipas disa studimeve kërkimore, pilulat kontraceptive orale ulin rrezikun e kancerit tek gratë.

Në vitin 1952, India u bë vendi i parë në botë që ka nisur një Program Kombëtar për Planifikimin Familjar. Përpjekjet aktuale të planifikimit familjar të bëra nga qeveria indiane përfshijnë disa metoda kontraceptive si pilulat kontraceptive orale, prezervativët, pajisjet kontraceptive intra-uterine, sterilizimin e femrave, vazektominë pa bisturi, pilula kontraceptive urgjente etj.
Qeveria synon të ulë normën e përgjithshme të lindshmërisë së vendit në 2.1 deri në vitin 2025.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor