Probleme te perditshme 13 Korrik 2022

Ja sa shpesh mund të riinfektoheni me COVID-19, epidemiologia e OBSH: "Po luajmë me zjarrin"

Probleme te perditshme

Riinfektimi është kur një person zhvillon të njëjtën sëmundje nga e cila u shërua më parë. Është përsëritja e një infeksioni nga i njëjti shkaktar. Për sa i përket COVID-19, riinfeksioni është bërë një fenomen i zakonshëm. Sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), riinfeksioni me virusin që shkakton COVID-19 do të thotë që një person u infektua, u shërua dhe më pas u infektua përsëri.

"Pas shërimit nga COVID-19, shumica e individëve do të kenë njëfarë mbrojtjeje nga infeksionet e përsëritura. Megjithatë, riinfeksionet ndodhin edhe me COVID-19," shpjegon agjencia shëndetësore.Në fillim të pandemisë, një individ i shëruar nga COVID u tha se kishte të paktën 6-9 muaj imunitet kundër virusit. Por me variantin Omicron të koronavirusit, kohëzgjatja u reduktua në 12 javë (3 muaj). Tani, raportet e reja sugjerojnë se riinfeksioni COVID-19 mund të ndodhë edhe më shpesh se kaq.

Sipas këshillave të fundit nga Komiteti Kryesor Australian për Mbrojtjen e Shëndetit, njerëzit mund të riinfektohen me COVID-19 në vetëm 28 ditë pas shërimit nga virusi. Prandaj, kohëzgjatja e mëparshme prej 12 javësh është reduktuar në 4 javë. “Duke pasur parasysh se riinfeksionet mund të ndodhin edhe 28 ditë pas shërimit nga një infeksion i mëparshëm COVID-19, AHPPC këshillon që periudha e riinfeksionit të reduktohet nga 12 javë në 28 ditë”, thuhet në deklaratën zyrtare.

Më herët, Andreë Robertson, Shefi i Shëndetësisë i Australisë Perëndimore, kishte thënë për neës.com.au se ai po sheh njerëz të riinfektohen me COVID-19 brenda disa javësh.

"Ajo që ne po shohim është një numër në rritje i njerëzve që janë infektuar me BA2 dhe më pas janë infektuar (përsëri) pas katër javësh," tha ai."Pra, ndoshta gjashtë deri në tetë javë (më vonë) ata po zhvillojnë një infeksion të dytë, dhe kjo është pothuajse me siguri ose BA4 ose BA5," shton ai.

Nënvariantet Omicron BA.4 dhe BA.5 "janë të lidhura me rritjen e imunitetit dhe ne ka gjasa të shohim rritje të shkallës së riinfeksionit midis atyre që janë infektuar më parë me një variant të mëparshëm Covid-19, dhe atyre që janë të përditësuar me vaksinimet e tyre.Për më tepër, çifti i nënvarianteve po bëhen dominues në shumë pjesë të botës. Në SHBA, CDC ka shpallur BA.4 dhe BA.5 si dominuese, që përbëjnë rreth 53% të infeksioneve COVID në vend.

"Ne po luajmë me zjarrin duke e lënë këtë virus të qarkullojë në nivele kaq intensive". Shefi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Tedros Adhanom Ghebreyesus, foli të martën në një konferencë shtypi duke deklaruar se valët e reja të virusit SARs-CoV-2 tregojnë se COVID-19 nuk është akoma afër fundit.

Më parë, Maria Van Kerkhove, një epidemiologe e sëmundjeve infektive në OBSH, theksoi frenimin e përhapjes së virusit."Ne nuk do të parandalojmë të gjithë transmetimin - ky nuk është qëllimi - por ne duhet të reduktojmë përhapjen," tha ajo. “Covid nuk ka mbaruar dhe ne po luajmë me zjarrin duke e lënë këtë virus të qarkullojë në nivele kaq intensive”, shtoi ajo.

Zyrtari shëndetësor Robertson tha të hënën se njerëzit, të cilët përsëri shfaqin simptoma të COVID-19 më shumë se 28 ditë pas shërimit, duhet të testohen dhe të qëndrojnë të izoluar derisa të dalin rezultatet. Sipas raportit të ndarë nga një zëdhënës i departamentit të shëndetit të ËA, në 4 javët deri më 10 korrik, kishin ndodhur 2,545 riinfeksione. Shefi i shëndetësisë në NSË, Dr Kerry Chant, ka lëshuar gjithashtu një deklaratë: "Ne po u bëjmë thirrje njerëzve që kanë pasur së fundmi Covid-19, edhe nëse kanë lënë izolimin në katër javët e fundit, të mos jenë të vetëkënaqur. Nëse shfaqni përsëri simptoma, sigurohuni që të testoheni dhe izolohuni.

Sa shpesh duhet të marrim vaksinat tona përforcuese?

Në disa vende, duke përfshirë Britaninë e Madhe dhe SHBA-në, një dozë e katërt vaksine është tashmë e disponueshme për t’u bërë. Në dritën e zhvillimeve të reja në lidhje me riinfeksionin COVID-19, ekspertët këshillojnë të gjithë që të marrin vaksinat e tyre përforcuese sa më shpejt të jetë e mundur dhe siç këshillohet nga vendet e tyre përkatëse. Njerëzit që bëjnë pjesë në grupet e rrezikut të lartë janë aktualisht më të rrezikuarit e zhvillimit të një riinfeksioni COVID-19.

Lista përfshin të rritur të moshuar, njerëz me sëmundje kronike themelore, njerëz me imunitet të kompromentuar dhe ata që marrin trajtime të avancuara. Duke pasur parasysh se të pambrojturit kishin një përgjigje të dobët imune ndaj infeksionit dhe vaksinimit të tyre fillestar, ata ka gjasa të jenë më pak të mbrojtur kundër një periudhe tjetër infeksioni. Kjo është arsyeja pse vigjilenca është thelbësore. Mbajtja e maskave, ruajtja e distancës sociale, respektimi i higjienës së duhur të duarve dhe marrja e vaksinave përforcuese është me rëndësi të madhe.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor